Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Po štyroch rokoch sa zmení výška životného minima od 1. júla 2017

najpravo.sk • 14.6. 2017, 18:04

Výška životného minima bola naposledy menená opatrením č. 186/2013 Z. z. s účinnosťou od 1. júla 2013, kedy boli sumy životného minima určené nasledovne:

  • 198,09 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu
  • 138,19 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
  • 90,42 € mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo nezaopatrené dieťa.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predložilo do legislatívneho procesu návrh opatrenia, ktoré má od 1. júla 2017 upraviť sumy životného minima nasledovne:

  • 199,48 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu
  • 139,16 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
  • 91,06 € mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo nezaopatrené dieťa.

Opatrenie ešte nebolo publikované v Zbierke zákonov. Návrh si prečítajte TU.

Prečo sa mení výška životného minima?

Úprava súm životného minima sa vykonáva tak, že sa sumy životného minima vynásobia koeficientom rastu čistých peňažných príjmov na osobu alebo koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností za splnenia ďalších predpokladov určených zákonom. Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky bol koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie 1,007 (t. j. apríl 2017/apríl 2016) a koeficient rastu čistých peňažných príjmov na osobu za 1. štvrťrok 2017 v porovnaní s 1. štvrťrokom 2016 bol 1,0498.

Prečo sa štyri roky životné minimum nemenilo?

Sumy životného minima sa tradične upravujú k 1. júlu bežného kalendárneho roka. Avšak vzhľadom na negatívny vývoj najmä koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, ako aj v záujme neznižovania príjmov obyvateľov Slovenskej republiky, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny navrhlo neuplatniť valorizačný mechanizmus úpravy jeho súm v prípade, ak jeden z koeficientov, ktorým sa majú v príslušnom kalendárnom roku upraviť sumy životného minima, bude nižší ako jedna alebo rovný jednej. V opačnom prípade by muselo dôjsť k zníženiu životného minima a dávok naň naviazaných.

Čo spôsobí zmena od 1. júla 2017?

Zákon č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sám o sebe nezakladá nárok na žiadnu dávku. Predstavuje základný právny predpis, podľa ktorého sa postupuje pri aplikácii iných právnych predpisov, ktoré zakladajú buď nárok na určitú dávku, prípadne na zľavu z určitého plnenia.

Týka sa to predovšetkým dávok, t.j. rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, náhradné výživné, opakované peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, príspevkov v rámci aktívnych opatrení na trhu práce, príspevku na uľahčenie osamostatnenia sa mladého dospelého, úhrady výdavkov na dieťa alebo mladého dospelého v profesionálnej rodine, úhrady výdavkov na bývanie dieťa v profesionálnej rodine, vreckové dieťaťa a mladého dospelého, vecné dary, stravná jednotka na deň na dieťa, maloletú matku a mladého dospelého, resocializačný príspevok, ochrany príjmu prijímateľov sociálnych služieb, daňové príjmy, t.j. nezdaniteľná časť základu dane, daňový bonus, predčasný dôchodok, súdom určené minimálne výživné, kritérií pre priznanie určitých opatrení alebo plnení (napr. sociálne štipendiá študentov stredných škôl alebo vysokých škôl, podpora zo Štátneho fondu rozvoja bývania) atď.

Životné minimum má vplyv na vznik nároku na predčasný starobný dôchodok, zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok a tiež na exekučné zrážky.

Životné minimum ovplyvňuje aj sumu minimálneho dôchodku. Sumu minimálneho dôchodku ovplyvňuje, okrem ďalších skutočností, aj životné minimum platné 1. januára príslušného kalendárneho roka.

Zmení sa aj výška minimálneho výživného

Od sumy životného minima sa odvíja aj výška tzv. minimálneho výživného na dieťa, ktorá bola štyri roky na výške 27,13 eur. Po 1. júli 2017 by sa malo minimálne výživné zvýšiť na sumu 27,32 eur.

Zdroj: slov-lex, najpravo.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3067

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: