Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Študenti budú môcť od 1.1.2015 bez platenia odvodov zarobiť na dohodu viac

najpravo.sk • 20.10. 2014, 18:51

Sociálna poisťovňa upozorňuje žiakov a študentov stredných a vysokých škôl, ktorí pracujú na dohodu o brigádnickej práci študentov, že sa im od 1. januára 2015 zvýši hranica zárobku, do ktorej nebudú platiť odvody, a to na jednotnú sumu 200 eur. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú minulý týždeň v stredu schválila Národná rada SR. Po novom tak nebudú existovať dve kategórie študentov, pri ktorých sú stanovené mzdové limity pre neplatenie poistného na dôchodkové poistenie.

Žiaci alebo študenti stredných a vysokých škôl, ktorí majú so zamestnávateľom uzatvorenú dohodu o brigádnickej práci študentov, majú možnosť určiť jednu svoju dohodu o brigádnickej práci študentov na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie (ďalej len „výnimka“). Ak má žiak alebo študent uzatvorených viacero dohôd o brigádnickej práci študentov, určiť si môže na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie iba jednu z nich. To znamená, že zo všetkých ostatných dohôd o brigádnickej práci študenta bude tento dohodár povinne dôchodkovo poistený a bude z nich platiť poistné na dôchodkové poistenie on, aj jeho zamestnávateľ.

 Podmienky pre určenie výnimky zostávajú rovnaké:

  • druh dohody – dohoda o brigádnickej práci študentov,
  • určenie tejto dohody žiakom alebo študentom na neplatenie poistného,
  • nepresiahnutie zákonom stanovenej hranice mesačného príjmu (pri dohode s pravidelným mesačným príjmom), resp. priemerného mesačného príjmu (pri dohode s nepravidelným príjmom).

Hraničná mesačná suma na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie a poistného do rezervného fondu solidarity je v roku 2014 vo výške 68 eur pre fyzickú osobu, ktorá nedovŕšila 18 rokov veku, a to až do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dovŕšila vek 18 rokov, inak vo výške 159 eur. Od 1. januára 2015 to bude suma 200 eur pre študentov stredných aj vysokých škôl, mladších aj starších ako 18 rokov veku.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2459

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: