Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákony

najpravo.sk • 5.11. 2014, 20:23

Prezident Slovenskej republiky dnes podľa čl. 102 ods. 1 písm. f) Ústavy Slovenskej republiky podpísal tieto zákony (klik na zákon - prechod na prehľad legislatívneho procesu a schválené znenie zákona):

1. Zákon z 15. októbra 2014, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 183/2014 Z. z.,

2. zákon z 15. októbra 2014, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 539/2008 Z. z. o podpore regionálneho rozvoja,

3. zákon zo 16. októbra 2014, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,

4. zákon zo 16. októbra 2014, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 453/2003 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony,

5. zákon zo 16. októbra 2014 o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov

6. zákon z 21. októbra 2014, ktorým sa dopĺňa Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov.

Novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska 5. novembra 2014 podľa čl. 102 ods. 1 písm. f) Ústavy Slovenskej republiky podpísal aj zákon zo 14. októbra 2014, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Schválený zákon preberá do slovenského právneho poriadku ustanovenia smernice Európskeho parlamentu a Rady o posudzovaní vplyvov určitých verejných a súkromných projektov na životné prostredie. Za doterajšiu nesprávnu implementáciu hrozilo Slovenskej republike konanie o nesplnení povinnosti zo strany Európskej komisie. Prezident pri podpise zákona prihliadal aj na túto situáciu.

V súvislosti s novelou bol prezidentovi SR doručený list, podpísaný viacerými združeniami zamestnávateľov.

Zamestnávatelia prezidenta žiadali, aby zákon vrátil do Národnej rady SR. Námietky zamestnávateľských združení sa týkali predovšetkým možnosti preskúmania procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie súdom, záväznosti rozhodnutia v tomto procese, možností opravných prostriedkov a vstupu verejnosti do konania.

Prezidentovi SR záleží na zvyšovaní kvality podnikateľského prostredia, preto sa výhradami zamestnávateľov podrobne zaoberal. Hoci všeobecným obavám v súvislosti s vymožiteľnosťou práva a prieťahmi v rozhodovaní verejných inštitúcií na Slovensku prezident SR rozumie, nestotožnil sa s názorom, že zákon prináša výrazné zhoršenie súčasného stavu a že existujú závažné dôvody na jeho nepodpísanie.

Namietané ustanovenia tvoria celkovú filozofiu novely, ktorá reaguje na upozornenia Európskej komisie o nedostatkoch a rozporoch súčasného zákona s európskymi predpismi. Na rozdiel od doterajšieho stavu bude výsledkom posudzovania vplyvov projektu na životné prostredie záverečné stanovisko, ktoré bude záväzné pre ďalšie povoľovacie konanie. Novela preto vnáša do procesov posudzovania vplyvov na životné prostredie viac svetla a sprehľadňuje ich pre investorov i verejnosť.

Riziká spojené s neprimeranými prieťahmi v administratívnych a súdnych konaniach je podľa prezidenta SR potrebné sledovať a analyzovať. Ich riešenie je však spojené so všeobecnou nevyhnutnosťou zlepšovania vymožiteľnosti práva na Slovensku, nie s obchádzaním práva verejnosti na priaznivé životné prostredie a práva na ochranu zdravia, ktoré garantuje Ústava SR.

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2841

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: