Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Podmienky nelegálneho zamestnávania sa opäť zmiernili

Ondrej Randiak • 28.3. 2022, 10:16

Národná rada Slovenskej republiky dnes schválila novelu zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Novela zákona o nelegálnom zamestnávaní predstavuje ďalší krok smerom k zmierneniu posudzovania nelegálnej práce.

 

Ako vyplýva aj z dôvodovej správy k návrhu zákona, zvádza sa rozšírenie výnimky z nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania aj na spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá má najviac dvoch spoločníkov, ktorí sú v príbuzenskom vzťahu v priamom rade, manželmi alebo súrodencami, a na ich príbuzných v priamom rade, súrodencov alebo manželov, ak títo príbuzní sú dôchodkovo poistení, sú poberateľmi dôchodkov podľa osobitných predpisov alebo sú žiakmi alebo študentmi do 26 rokov veku.

 

Novela zákona sa však vzťahuje výlučne na spoločnosť s ručením obmedzeným. Podmienky nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania pri ostatných formách podnikania zostávajú nezmenené.

 

Po novom teda nebude práca, ktorú pre fyzickú osobu, ktorá je podnikateľom alebo pre právnickú osobu, ktorá je spoločnosťou s ručením obmedzeným a ktorá má najviac dvoch spoločníkov, ktorí sú príbuznými v priamom rade, súrodencami alebo manželmi, vykonáva príbuzný v priamom rade, súrodenec alebo manžel tejto fyzickej osoby alebo niektorého z týchto spoločníkov, ak tento príbuzný v priamom rade, súrodenec alebo manžel je dôchodkovo poistený, je poberateľom dôchodku podľa osobitných predpisov alebo je žiakom alebo študentom do 26 rokov veku. Obdobne, takáto práca nebude z pohľadu zamestnávateľa posudzovaná ako nelegálne zamestnávanie.

 

Z pohľadu podnikateľov sa tak opäť zmiernili podmienky na to, aby mohli v rodinných firmách vypomáhať príbuzní. Doteraz platila takáto výnimka len na jednoosobové spoločnosti s ručením obmedzeným a fyzické osoby podnikateľov. Novela zákona tak reaguje na početné podnety zo strany podnikateľského prostredia, ktoré takúto výnimku navrhovali.

 

Novelu zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov musí ešte podpísať prezidentka SR.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 315
PoUtStŠtPiSoNe
: