Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Možno ukončiť pracovný pomer z dôvodu dovŕšenia určitého veku?

Adam Homoľa • 28.3. 2022, 14:57

Novelou zákona  č. 311/2001 Z. z. – Zákonník práce (ďalej len „zákon č. 311/2001 Z. z.) s účinnosťou od 01.01.2022 malo dôjsť k rozšíreniu možnosti ukončenia pracovného pomeru so zamestnancom.  Zamestnávateľ by zamýšľanou novelou mohol dať výpoveď z dôvodu dovŕšenia veku 65 rokov a veku v ktorom má zamestnanec nárok na starobný dôchodok za súčasného splnenia formálnych a obsahových náležitostí, v súlade so zákonníkom práce.  Tento výpovedný dôvod bol obsiahnutý v § 63 ods. 1 písm. f) zákona č. 311/2001 Z. z. zákonníka práce nasledovne: „Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak zamestnanec dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok.“.  

 

Z dôvodovej správy vyplýva, že zavedenie vyššie uvedeného výpovedného dôvodu si kládlo za cieľ podporiť celkovú zamestnanosť na Slovensku ako aj medzigeneračnú výmenu zamestnancov na pracovisku, ktorá bola v predchádzajúcich rokoch narušená etapovitým posúvaním dôchodkového veku a zotrvávaním zamestnancov starších ako 65 rokov v pracovnom pomere u zamestnávateľa.  Zákonodarca sa týmto opatrením taktiež snažil znížiť nezamestnanosť.   

 

Ústavný súd Slovenskej republiky však na neverejnom zasadnutí pléna dňa 15.12.2021 rozhodol o pozastavení účinnosti ustanovenia § 63 ods. 1 písm. f) zákona č. 311/2001. Ústavný súd Slovenskej republiky tak konal na návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky ktorí namietali nesúlad daného ustanovenia zákonníka práce s Ústavou Slovenskej republiky ako aj Chartou základných práv Európskej únie a teda ustanovenie § 63 ods. 1 písm. f) zákona č. 311/2001 Z. z. nadobudne prípadnú účinnosť až na základe nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky ktorým by prípadne vyslovil súlad daného ustanovenia s Ústavou Slovenskej republiky ako aj ďalšími medzinárodnými dokumentmi ktorými je Slovenská republika viazaná.

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva dospelo po vykonanom teste diskriminácie resp. proporcionality k predmetnému záveru Po preskúmaní a zhodnotení novely Zákonníka práce, podľa ktorej bude od 01.01.2022 môcť zamestnávateľ dať výpoveď zamestnancovi, ktorý dovŕši 65 rokov veku a súčasne vek určený na vznik nároku na starobný dôchodok Stredisko dospelo k záveru, že skončenie pracovného pomeru zdôvodu dovŕšenia 65 rokov veku je prípustným rozdielnym zaobchádzaním. Stredisko súčasne dospelo k záveru, že posudzovaná právna úprava Zákonníka práce, účinná od 01.01.2022, je diskriminačnou v porovnaní s právnou úpravou podľa zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, a to vo vzťahu k skončeniu pracovného pomeru pri dovŕšení 65 rokov veku, ako aj k súvisiacim pracovnoprávnym následkom.“[1]



[1]Odborné stanovisko k porušeniu princípu rovnosti pri skončení́ pracovného pomeru z dôvodu dosiahnutia veku 65 rokov. Online dostupné na: http://www.snslp.sk/wp-content/uploads/OS-k-poruseniu-principu-rovnosti-pri-skonceni-pracovneho-pomeru-z-dovodu-dosiahnutia-veku-65-rokov.pdf

 

Zdroj fotografie:  monicore - Pexels

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 359
Súvisiace články
PoUtStŠtPiSoNe
: