Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Lucia Žitňanská: Súdy by pri exekúciách mali rozhodovať len sporné veci

najpravo.sk • 28.4. 2016, 20:01

„V agende exekučných konaní sme pripravení pripraviť novú právnu úpravu procesných pravidiel tak, aby sa či už poverenie na vykonanie exekúcie alebo niektoré iné administratívne úkony nemuseli na súdoch vykonávať.“ uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na poslednom zasadnutí Súdnej rady Slovenskej republiky.

Zároveň ministerka uviedla, že mieni pripraviť analýzu, ktorá bude slúžiť ako základ pre rozhodnutie ministerstva, či rozhodovanie agiend, ako sú aj exekučné konania budú špecializovať na jednom pracovisku alebo ostanú v pôsobnosti všetkých všeobecných súdov. V tej súvislosti Lucia Žitňanská uviedla, že s tým súvisí aj dokončenie prác na elektronizácii justície, kde bolo investovaných veľa peňazí, avšak v súčasnosti z toho nie je podľa ministerky efekt, ktorý potrebuje súdnictvo pre zjednodušenie práce na súdoch.

Na otázku predsedníčky Súdnej rady SR, či je snaha ministerstva vstúpiť do exekučných konaní resp. či je ambíciou ministerstva rekodifikácia exekučného práva, keďže Exekučný poriadok bol prijímaný pri právnom dualizme, keď popri sebe bolo exekučné konanie a súdny výkon rozhodnutia ministerka uviedla, že nevie, či to bude rekodifikácia, alebo veľmi zásadná novela, keďže to vyplynie až z diskusie pracovnej skupiny, ktorú ministerstvo mieni vytvoriť a do ktorej budú pozvaní aj členovia Súdnej rady SR. Ak by to bol príliš masívny zásah, asi je podľa ministerky namieste nová právna úprava. Súdy by podľa ministerky mali rozhodovať len sporné otázky.

„Nemáme v rukách, akým spôsobom usporadúva prácu na súde predseda súdu, je to jeho rozhodnutie, do ktorého nechcem vstupovať, ale pravdou je, že predsedovia súdov s tým pracujú rôzne.“ uviedla ministerka Lucia Žitňanská. Dodala, že v minulosti takýto nápor veci nebol a pred štyrmi rokmi zaevidovala tento nápor do exekučných oddelení súdov a začala pracovať na nových procesných pravidlách pre exekučné konanie. „Na báze tohto návrhu sa ideme o tom rozprávať. Prerástlo to cez hlavu a treba konať. Nehovorím, že súdy v exekučných veciach nebudú nič robiť. Budú, ale ide nám o to, aby súdy rozhodovali len v tých veciach, ktoré sú sporné.“ dodala ministerka.

Zdroj: Súdna rada SR
Prepis zasadnutia SR a ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3564

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: