Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

KAUZA E-OBČIANSKE: Bezpečne elektronicky komunikovať so súdmi je možné aj naďalej

najpravo.sk • 25.10. 2017, 18:47

​Medializované informácie o problémoch elektronických občianskych preukazov nijako neovplyvňujú prácu na súdoch a nepredstavujú pre ne bezpečnostné riziko. Uvádza Ministerstvo spravodlivosti SR vo svojej dnešnej správe.

„Sudcovia, vyšší súdni úradníci a rovnako aj právnické profesie ako advokáti, notári, či exekútori, ktorí používajú mandátne certifikáty, ich môžu používať ďalej bez akéhokoľvek bezpečnostného rizika. Aktuálna medializovaná situácia sa totiž používania mandátnych certifikátov nijako netýka.“ upokojuje situáciu ministerstvo.

​Sudcovia, ako aj vyšší súdni úradníci pracujú s mandátnymi certifikátmi. Problém s elektronickými občianskymi preukazmi sa ich preto nijako netýka. Tak ako doteraz, aj naďalej môžu elektronicky podpisovať rozhodnutia, naďalej môžu byť elektronicky doručované rozhodnutia zo súdu účastníkom konania. Na tomto sa nič nemení.

Advokáti, notári a exekútori

Rovnaká situácia platí pre právnické profesie, teda pre notárov, exekútorov, advokátov, ktorí používajú mandátne certifikáty. Medializované informácie o potenciálnej zraniteľnosti elektronických podpisov sa netýkajú ani tejto komunikácie prostredníctvom použitia tzv. mandátneho certifikátu, ktorý  používajú právnické profesie. Podania na súd tak naďalej môžu bezpečne podpisovať s použitím mandátneho certifikátu.

A čo verejnosť?

Pokiaľ ide o komunikáciu účastníka so súdom, ministerstvo uvádza, že účastník má na výber viacero možností ako komunikovať so súdom elektronicky. Ak si vyberie možnosť využitia tzv. portálu e-žaloby, kde vyplní podanie online a pripojí podpis v rámci danej aplikácie, táto forma sa nepovažuje za bezpečnostné riziko pre účastníka. To platí aj pokiaľ ide o služby, ktoré sú dostupné len elektronicky, t. j. podania v rámci upomínacieho konania alebo exekučného konania, ktoré sa vypĺňajú online a podpisujú v rámci bezpečného prostredia po prihlásení sa. „Podobne bezpečná je situácia pri podaniach v rámci registra partnerov verejného sektora, ktoré sa realizujú na našom e-portáli.“ vysvetľuje rezort.

Portály alebo e-mail?

Pre účastníkov konania, ktorí doručujú na súd podania podpísané elektronickým podpisom s využitím elektronického občianskeho preukazu, je na ich zvážení, či využijú služby dostupné cez vyššie spomínané portály, ktoré sú bezpečné, alebo zašlú podanie e-mailom s pripojenými listinami podpísanými elektronickým podpisom s elektronickým občianskym preukazom mimo bezpečného prostredia. Súdy v každom prípade prijímajú všetky podania.

„V závere ešte raz opakujeme, že medializované informácie nijako neovplyvňujú prácu na súdoch a nepredstavujú pre súdy bezpečnostné riziko. V prípade akýchkoľvek nových informácií budeme informovať.“ uvádza sa v aktuálnej správe Ministerstva spravodlivosti SR.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3833

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: