Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Centrum právnej pomoci poskytuje svoje služby už 10 rokov

najpravo.sk • 20.6. 2016, 19:55

Od roku 2006 keď bolo otvorené prvé Centrum právnej pomoci v Bratislave, obrátilo sa naň takmer 30 tisíc ľudí so žiadosťou o priznanie nároku na právnu pomoc.

Toto číslo nezahŕňa všetky konzultácie, ktoré centrum poskytuje. Len za minulý rok kontaktovalo centrum vyše 50 tisíc klientov. Právna pomoc hradená štátom je dôležitá pre osoby, ktoré hľadajú spravodlivosť, ale pre nedostatok prostriedkov si nemôžu dovoliť služby advokátov. Aby mohli efektívne hájiť svoje práva a domôcť sa spravodlivosti, potrebujú rovnako ako všetci ostatní v určitých situáciách kvalifikované právne poradenstvo.

Zmyslom práce Centra právnej pomoci je zabezpečiť poskytovanie kvalitnej komplexnej právnej pomoci osobám, ktoré pre nedostatok prostriedkov nemôžu využívať právne služby. Svojou činnosťou sa tak centrum snaží zabezpečiť osobám v núdzi efektívnu právnu ochranu v spolupráci s pridelenými advokátmi.

Vo vnútroštátnych sporoch centrum poskytuje právnu pomoc v občianskoprávnych veciach (napr. v sporoch týkajúcich sa nájmu bytu, nezaplatenia pôžičky, ochrany spotrebiteľa). Rovnako tak v rodinnoprávnych (napr. platenia výživného, zverenia dieťaťa do výchovy); pracovnoprávnych (v sporoch týkajúcich sa neplatnosti výpovede, pracovných podmienok, diskriminácie na pracovisku a pod.); obchodnoprávnych (napr. v spore z úverovej zmluvy s bankou alebo nebankovými subjektami) veciach; v konaní pred súdom v správnom súdnictve (napr. v konaní o preskúmanie rozhodnutia správneho orgánu – napr. Sociálnej poisťovne, pri nečinnosti správneho orgánu a pod.); v konaní pred Ústavným súdom Slovenskej republiky.

V cezhraničných sporoch centrum poskytuje právnu pomoc vo veciach občianskoprávnych, rodinnoprávnych, pracovnoprávnych a obchodnoprávnych. Ďalej centrum poskytuje právnu pomoc v azylových veciach, v konaní o administratívnom vyhostení a v týchto veciach aj v konaní pred súdom v správnom súdnictve a v konaní pred Ústavným súdom Slovenskej republiky.

Najčastejšie žiadajú o právnu pomoc ľudia pri rozvodoch, otázke zverenia detí do výchovy, výživnom, ale aj pri sporoch o určenie vlastníckych práv, či neplatnom skončení pracovného pomeru. Veľkú skupinu tvoria tzv. spotrebiteľské spory.

Centrum má v súčasnosti 14 kancelárií - v Bratislave, v Banskej Bystrici, v Košiciach, v Žiline, v Prešove, v Tvrdošíne, v Trenčíne, v Liptovskom Mikuláši, v Humennom, v Hlohovci, v Rimavskej Sobote, v Nitre, vo Svidníku alebo v Žiari nad hronom. Okrem týchto miest vykonáva činnosť aj v štrnástich konzultačných pracoviskách po celom Slovensku. Poradiť a pomôcť žiadateľom je pripravených celkovo 88 zamestnancov centra, z toho 45 právnikov. Viac informácií možno nájsť na www.centrumpravnejpomoci.sk.

 „Centrum právnej pomoci má mať svoje nezastupiteľné miesto nie len pri poskytovaní právnej pomoci, ale aj pri šírení právneho vedomia v spoločnosti. Budeme sa naďalej usilovať o zvyšovanie dostupnosti právnej pomoci pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť služby advokáta. Uvažujeme o ďalšom rozšírení pôsobnosti centra o nové oblasti. Nedostatok peňazí nesmie byť zlomovým bodom, či sa niekto domôže spravodlivosti alebo nie; či dostane kvalifikovanú právnu radu alebo zostane odkázaný sám na seba aj pri komplikovaných právnych sporoch,“  uviedla pri tejto príležitosti štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Mária Kolíková, ktorá bola v roku 2006 prvou riaditeľkou centra.

 „Z pozície riaditeľky môžem len uvítať, že sa Centrum právnej pomoci dostalo medzi priority súčasnej vlády, čo svedčí o tom, že vláda si uvedomuje akú úlohu môže centrum zohrať v prístupe k spravodlivosti pre čo najširšiu skupinu obyvateľov,“ uzatvorila riaditeľka centra Nataša Nikitinová.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: MS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2908

Nový príspevok

Centrum právnej pomoci

Houu, reagujem na Váš príspevok. Práve povinnosť byť zastúpený advokátom mnohých ľudí odrádza od uplatňovania svojich práv na súde. Každému mi malo byť umožnené, aby si mohol sám rozhodnúť, či si bude svoje práva uplatňovať sám, prostredníctvom splnomocneného zástupcu alebo advokátom. Povinné zastupovanie v civilných veciach advokátom vo všetkých konaniach je nevyhnutné zrušiť. Sú to práve advokáti, ktorí v právnej rovine predstavujú amaterizmus a neodbornosť. Navyše mnoho advokátov je napojených na organizovaný zločin. Pokiaľ sa týka tých zmlúv, tak platí presne pravý opak, práve zmluvy vyhotovené advokátmi sú vo väčšine prípadov neúplné a katastre ich vracajú práve advokátom. O tom niečo viem. Vec sa má totiž tak, že advokáti vyhotovujú zmluvy zo vzorov, ktoré si medzi sebou zadovažujú a produkujú tak nekvalitu. Pokiaľ ide o prieťahy v konaní, zahlbovanie štátnych inštitúcií neúplnými podaniami, tak za tento stav nesú zodpovednosť len a len advokáti. V nie jednom prípade toto potvrdil aj Ústavný súd, že práve advokáti majú tendenciu produkovať právnu nekvalitu. Ale ako som napísal, každému by malo byť umožnené, aby sa slobodne sám rozhodol, či si bude uplatňovať práva sám , splnomocneným zástupcom alebo advokátom. Na to je potrebné samozrejme zrušiť monopol advokátom a vytvoriť tak skutočne právne prostredie, v ktorom by si mohol občan svoje práva uplatňovať ...

aaa | 24.06.2016 14:03
Centrum právnej pomoci

Centrum právnej pomoci hlavne nechce nikto robiť, lebo za nejakých 200 € paušálne bez ohľadu na vykonanú práci a kopec úkonov sa čudujem vôbec niekomu, že to aj robí. A hlavne takýto ľudia čo centrum právnej pomoci navštevujú sú spravidla práve tí otravní klienti, ktorí Vám budú 10 krát mesačne telefonovať za každú blbosť a 10 krát mesačne sa snažiť dostať k Vám do kancelárie. aaa ... K príspevku, prečo by nemali byť ľudia povinne zastúpení advokátom, všetci sú pekne uzatvorení a zahojení v právnej sfére ako notári a exekútori, len na advokátov sa kašle. Prečo ja musím kopu vecí robiť s notárom ? Prečo by teda nemali mať ľudia povinnosti pri advokátoch ? Ja by som práve povinnosť zastupovania advokátov rozšíril, lebo práve pre neodbornosť a amaterizmus podaní a konaní bez advokáta zahlcuje naše inštitúcie a súdy. Stačí si zobrať len taký kataster, tam by som dal povinnosť, že každú zmluvu musí vyhotoviť advokát, pretože tak ako zahlcujú ľudia svojimi podaniami katastre, kde im tieto prerušujú niekoľko krát po sebe konania, potom tam chodia, otravujú cez podateľňu až po vkladára všetkých to je katastrofa. Sú z toho finančné náklady pre štát, zaneprázdnenosť úradníkov a nestíhanie lehôt. A to som zabrdol iba do katastra. Keď chceš otvárať, nech otvoria notársku komoru a komoru exekútorov, aby mohol byť každý po splnení podmienok notár a exekútor tak ako je to aj s advokátmi. Veď oni sú ako chránení druh a niekedy by sa to dalo nazvať aj slovíčkou mafia.

Houu | 24.06.2016 11:21
PoUtStŠtPiSoNe
: