Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rovnaká písomnosť určená do viacerých súdnych konaní. Ako postupovať?

najpravo.sk • 8.6. 2017, 18:00

Od 1. februára 2017 je účinná novela Spravovacieho a kancelárskeho poriadku pre súdy (vyhl. č. 8/2017 Z. z.), ktorá zaviedla na súdy novú evidenčnú pomôcku. Ide o register OpP, ktorý slúži na evidenciu podaní použiteľných vo viacerých súdnych konaniach na tom istom súde, napríklad plnomocenstiev, zmlúv, všeobecných zmluvných podmienok a podobne.

Ako uviedlo Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky, zavedenie registra OpP si vyžiadala jednak aplikačná prax a súčasne je nástrojom naplnenia ideí zákona o e-Governmente – a to zásady „jedenkrát a dosť“.

Z hľadiska podaní a listín, ktoré sa v ňom budú evidovať, pôjde o tie podania a písomnosti, ktoré spĺňajú podmienku, že sa majú použiť vo viacerých veciach vedených na tom istom súde.  Pre súdy je dôležité, že tento register sa vedie výlučne v elektronickej podobe.

Ak konanie možno začať len elektronickým podaním (napríklad upomínacie konanie), podania a písomnosti sa evidujú v registri OpP, len ak sú doručené v elektronickej podobe a sú autorizované.

Dôležité je tiež to, že na podania, ktoré sa nehodia na evidenciu v registri OpP, sa neprihliada. O tom súd upovedomí osobu, ktorá také podanie alebo listinu súdu doručila.

Ak bolo podanie alebo písomnosť uložené v registri OpP, v konaní vedenom na tom istom súde postačuje naň odkázať. Súd v konaní nie je povinný z úradnej povinnosti zisťovať, či podanie alebo písomnosť týkajúca sa prejednávanej veci je uložená v registri OpP. „Právna úprava predpokladá, že účastník konania má možnosť odkázať na evidované podanie alebo písomnosť, ak tak nespraví, súd to za neho robiť nebude a nebude takto uloženú písomnosť alebo podania iniciatívne vyhľadávať.“ konštatuje ministerstvo.

Spr. alebo OpP?

Len pre úplnosť poukazujeme na doterajšiu ustálenú judikatúru Najvyššieho súdu SR (napríklad rozhodnutia pod sp. zn. 2Cdo 112/11, 7Cdo 45/2011, 5Cdo 54/2011,...), v ktorej bol prezentovaný právny názor, že Občiansky súdny poriadok ani Spravovací poriadok pre okresné a krajské súdy neustanovujú možnosť založiť takéto dokumenty do spisov súdnej správy (Spr.) a v konkrétnej veci sa na ňu odvolať; žiadne ustanovenie týchto predpisov však uvedenú možnosť nevylučuje. Listiny možno v každom súdnom konaní založiť do spisov súdnej správy príslušného súdu a v konkrétnej veci sa ne odvolať. Súd však nie je povinný zisťovať, či tieto listiny boli založené v spise súdnej správy; na ich existenciu musí účastník alebo ním zvolený zástupca upozorniť súd.

Sme toho názoru, že táto judikatúra stratila prijatím novej úpravy na svojej aktuálnosti. Podania, ktoré sa majú použiť vo viacerých veciach vedených na tom istom súde sa už nemôžu viesť v agende správy súdu (Spr.), ale len v registri OpP. 

Zdroj: ASPI - Automatizovaný systém právnych informácií; Slov-lex, redakcia
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2381

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: