Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Modernizácia Rozhodcovského súdu SAK

najpravo.sk • 2.5. 2022, 09:14

Slovenská advokátka komora (SAK) pristúpila k modernizácii svojho rozhodcovského súdu, ktorý slúži na riešenie obchodných sporov medzi podnikateľmi. Rozhodcovský súd SAK má vďaka modernizácii zriadenú elektronickú schránku. Komunikácia s rozhodcovským súdom tak už bude môcť prebiehať aj v zmysle zákona o e-Govrnmente.

 

Pre sporové strany je určite zaujímavá aj úprava sadzobníka poplatkov, ktorá prináša zníženie percentuálnej sadzby pri sporoch s vyššou hodnotou. K takejto zmene pristúpila komora na základe podnetov z praxe.

 

Účinnosť nadobudli zmeny dňa 22. apríla 2022, a to zverejnení v Obchodnom vestníku.

 

Pripomeňme si, že Rozhodcovský súd SAK sa zaoberá riešením obchodných sporov. Poskytuje tak dôveryhodnú alternatívu k riešeniu obchodných sporov.

 

Ako zdôraznil predseda SAK, je mimoriadne dôležité zvážiť pri uzatváraní zmlúv to, ako budú sporo rozhodované, najmä s ohľadom na preťaženosť súdov. Rozhodcovský súd SAK prináša okrem vysokej odbornosti a dôveryhodnosti jeho arbitrov aj rýchlosť konania, pričom odoslanie rozsudku sa stabilne pohybuje na úrovni okolo štyroch mesiacoch.  

 

Zmeny v oblasti percentuálnych poplatkov sa dotknú sporov s hodnotou nad 500 tis. eur, pri ktorých sa zavedie 3-percentná sadzba. Pre spory s hodnotou nad 1 mil. eur sa zavádza 1-prcentná sadzba. Pri ostatných sporoch ostáva nezmenená sadzba na úrovní 6 %. Konanie Rozhodcovského súdu SAK tak javí s ohľadom na rýchlosť konania, jeho jednoinštančnosť a nové výšky súdneho poplatku ako omnoho efektívnejšie a hospodárnejšie.

 

Zdroj: sak.sk

Foto: pexels.com

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 331
PoUtStŠtPiSoNe
: