Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

ESĽP odmietol sťažností podané proti SR týkajúce sa nariadení vlády a opatrení Úradu verejného zdravotníctva v súvislosti s ochorením Covid-19

najpravo.sk • 6.5. 2022, 16:54

 

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zverejnil dňa 05. mája 2020 dve rozhodnutia, ktorými odmietol spolu 20 sťažností podaných voči Slovenskej republike.

 

Prvé rozhodnutie ESĽP sa týkalo nariadení vlády a opatrení Úradu verejného zdravotníctva, ktoré súviseli s pandémiou Covid-19, a ktorým boli zavedené rôzne formy lockdownu, obmedzenia práva zhromažďovať sa, ako aj povinnosť nosiť ochranné rúška.

 

ESĽP v tejto súvislosti vyhlásil za neprijateľné všetky sťažnosti (celkovo 17 sťažností), ktorými sa sťažovatelia sťažovali predovšetkým na povinnosť nosiť rúška a povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom testu na Covid-19 ako podmienkou pre výnimky z rôznych obmedzení. Všetky tieto sťažnosti boli formulované rovnako a sťažovateľov zastupoval rovnaký právny zástupca.

 

ESĽP sa vo svojom rozhodnutí oprel o svoju judikatúru, podľa ktorej Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd neposkytuje priestor pre podávanie tzv. actio popularis. V prípade actio popularis ide o žalobu podanú kýmkoľvek vo verejnom záujme. Podľa judikatúry sa nemôže jednotlivec sťažovať na ustanovenia vnútroštátneho práva, ktoré sú podľa nich v rozpore s Dohovorom, pokiaľ nimi neboli priamo dotknutí, alebo nehrozí riziko, že sa na nich bude táto legislatíva uplatňovať.

 

Povinnosťou sťažovateľov je predložiť ESĽP presvedčivé dôkazy o tom, že v ich prípade existuje pravdepodobnosť porušenia práv. Práve takéto dôkazy v uvedených sťažnostiach chýbali. Absolútny nedostatok konkrétnych informácií od sťažovateľov však neumožnil ESĽP individuálne posúdiť ich situáciu, ani otázku vyčerpania vnútroštátnych prostriedkov nápravy. Vzhľadom na to sa ESĽP javilo, že sťažovatelia sa sťažujú na opatrenia vo všeobecnosti.

 

Na základe uvedeného ESĽP dospel k záveru, že podané sťažnosti predstavujú actio popularis a sťažovateľov nemožno považovať za poškodených na účely článku 34 Dohovoru. Z dôvodu nezlučiteľnosti sťažností s ustanoveniami Dohovoru tieto sťažnosti vyhlásil za neprijateľné.

 

Druhé rozhodnutie ESĽP sa týkalo sťažnosti Volárová a ďalších 2 sťažností proti Slovenskej republike, ktoré sa týkali neprimeranej dĺžky občianskoprávnych konaní a nedostatku účinného prostriedku nápravy v tomto ohľade.

 

V dotknutom prípade ESĽP vo svojom rozhodnutí poukázal na to, že sťažovatelia neuviedli v sťažnostiach pravdivé informácie (napr. nepravdivo vyhlásili, že nepodali ESĽP rovnakú sťažnosť). ESĽP pripomenul, že poskytnutie neúplných alebo nepravdivých informácií, ktoré sa týkajú samotného jadra prípadu, môže byť posúdené ako zneužitie práva na podanie sťažnosti. V posudzovanom prípade boli informácie poskytnuté sťažovateľmi v dvoch prípadoch zjavne nepravdivé. V treťom prípade boli poskytnuté informácie zavádzajúce, hoci sťažovateľku pred vnútroštátnymi súdmi aj pred ESĽP zastupoval ten istý právny zástupca, ktorý preto musel vedieť o výsledku predchádzajúcich konaní.

 

Na základe uvedeného ESĽP dospel k záveru, že sťažnosti predstavujú zneužitie práva na individuálnu sťažnosť a sťažnosti vyhlásil za neprijateľné.

 

Zdroj: MS SR

Foto: pixabay.com

 

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 299
PoUtStŠtPiSoNe
: