Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

V parlamente je novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov – navrhuje sa zrušenie prednostného práva nájmu

Marek Maslák • 10.2. 2021, 17:32

V súčasnosti je v legislatívnom procese v Národnej rade SR novela zákona č. 504/2003 Z. z. (Dostupné TU). Predmetnou novelou sa, okrem iného, navrhuje vypustenie § 13 ods. 2 a 3 zákona, ktoré sa týkajú práve prednostného práva nájmu pre súčasného nájomcu, ako aj prezumpcie vzniku nájomného vzťahu na dobu neurčitú s päťročnou výpovednou lehotou v prípade neodmietnutia návrhu nájomnej zmluvy prenajímateľom z dôvodov ustanovených v zákone. V dôvodovej správe k tejto novele sa konštatuje, že cieľom je odstrániť súčasné nevyvážené právne postavenie medzi prenajímateľom poľnohospodárskeho pozemku a jeho nájomcom. Navrhnutá novela má podľa predkladateľov smerovať k zvýšenej ochrane vlastníckych práv, keďže medzi oprávnenie vlastníka má patriť aj oprávnenie majetok neprenajať.

Zaujímavé je to, že prednostné právo nájmu je zakotvené aj v § 14 ods. 8 zákona č. 330/1991 Zb., ktorý upravuje pozemkové úpravy. Po vykonaní pozemkových úprav naozaj nevidíme opodstatnenosť prednostného práva nájmu, resp. zachovanie tohto prednostného práva v súčasnej legislatívnej podobe. Veď pozemkové úpravy znamenajú rekonštrukciu pozemkového vlastníctva v danom území (odstránenie, pokiaľ možno v čo najväčšom rozsahu, rozdrobenosti vlastníctva) s prístupom na jednotlivé pozemky pre vlastníkov.

No v území, kde tieto pozemkové úpravy vykonané neboli, za súčasných podmienok rozdrobenosti a (ne)záujmu vlastníkov o svoju pôdu, keďže ide o umŕtvený kapitál, je inštitút prednostného práva nájmu namieste. Prednostné právo nájmu je inštitút, ktorý zabezpečuje stabilitu podnikateľského prostredia a ochranu poľnohospodárskej výroby. Ak by za súčasného vlastníckeho stavu, kedy je pravidlom, že vlastník ani nemá prístup k svojmu pozemku, má pozemok s nevhodným tvarom (pozemok je často umiestnený v strede poľa), toto prednostné právo nájmu zaniklo úplne, aký to má priniesť efekt? Len samotné konštatovanie o zvýšenej potrebe ochrany vlastníckeho práva a akcent na možnosť vlastníka pozemok neprenajať podľa nášho názoru nestačí. Veď ak vlastník nemôže mať z pozemku osoh a nechá ho ležať ladom, iste sa nenapĺňa celospoločenský (verejný) záujem na ochrane poľnohospodárskeho pôdneho fondu a jeho efektívnom využití. Skôr by bolo vhodné diskutovať o modifikácii ustanovenia o prednostnom práve nájmu, nie o jeho úplnom zrušení.

V tejto súvislosti možno poukázať na to, že zo súčasnej dikcie § 13 ods. 2 zákona č. 504/2003 Z. z. je možné vyvodiť, že vlastník (prenajímateľ) má povinnosť uzatvoriť novú nájomnú zmluvu s doterajším nájomcom za nájomné v obvyklej výške, a to bez ohľadu na to, či má vlastník možnosť prenajať svoje vlastníctvo inému subjektu za výhodnejších podmienok. To nepovažujeme za správny prístup a z tohto pohľadu ide o neprimerané obmedzenie vlastníka. No na druhej strane v prípade nezáujmu vlastníka o svoju pôdu a nemožnosti svoj pozemok využiť či už pre seba, alebo v rámci nájmu inému subjektu, nepovažujeme za vhodné, aby mal vlastník možnosť pozemok neprenajať a tak ho nechať ležať ladom.

Autor:
JUDr. Marek Maslák, PhD.
advokát
Katedra občianskeho a obchodného práva Právnickej fakulty TU v Trnave

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 960

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: