Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Mediácia na vzostupe?

najpravo.sk • 22.8. 2021, 13:33

Zlepšenie využitia mediácie tak v trestných ako aj v civilných súdnych konaniach a celkovo rozšírenie alternatívnych prístupov v justícii na Slovensku. Aj to bolo témou úvodnej konferencie k projektu Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky „Budovanie a posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov prostredníctvom mediácie a efektívneho využívania nástrojov restoratívnej justície v Slovenskej republike“.

​Konferencia sa konala v dňoch 12. a 13. apríla 2021 v Omšení. Jej cieľom bolo najmä predstaviť samotný projekt a celkovo problematiku využívania alternatívnych spôsobov riešenia sporov, pričom jednotliví prednášatelia zdôraznili nevyhnutnosť sústavne sledovať trend restoratívneho vnímania justície a  potrebu rozvíjať možnosti, ktoré už v súčasnosti legislatíva umožňuje a ktoré majú potenciál zlepšiť využitie mediácie tak v trestných ako aj v civilných súdnych konaniach.

Pozvanie na konferenciu okrem hostí z českej Probačnej a mediačnej služby ČR a Inštitútu pre restoratívnu justíciu prijali zástupcovia orgánov verejnej moci, ktorých súčinnosť pri sledovaní cieľa projektu je nevyhnutná. Na konferencii boli prítomní zástupcovia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Generálnej prokuratúry SR, Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže SR, prezident a 1. viceprezidentka  Policajného zboru SR, viacerí predsedovia, podpredsedovia a sudcovia okresných a krajských súdov, zástupcovia Centra právnej pomoci, Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.  Pozvanie na úvodnú konferenciu prijali aj zástupcovia Slovenskej advokátskej komory, Notárskej komory SR, Slovenskej komory psychológov a zástupcovia občianskych združení mediátorov.

Obsahom programu v trestnej sekcii bola odborná diskusia reagujúca na príspevky týkajúce sa najmä implementačnej časti projektových aktivít a poznatky účastníkov z oblasti vykonávania mediácie v trestnom konaní a probácie – výkonu dohľadu nad sankciami nespojenými s odňatím slobody, keďže obe činnosti zabezpečuje v SR probační a mediační úradníci. Prínosom zároveň bolo oboznámenie sa so štruktúrou vzdelávania, kapacitami probačnej a mediačnej služby a spôsobom ich využívania v Českej republike. Diskusné fórum zložené so zástupcov rôznych organizácií justičného prostredia zároveň vytvára vhodný podklad pre budúci rozvoj tohto prostredia a zrealizovanie  potrebných zmien s cieľom intenzívnejšieho využitia nástrojov restoratívnej justície v Slovenskej republike.

Odborný program sekcie mediácie v civilných veciach okrem podrobnejšieho predstavenia jednotlivých aktivít a podaktivít projektu pozostával aj z diskusie k predbežným záverom analýzy súčasného stavu využitia civilnej mediácie v kontexte sporov, v ktorých prebieha súdne konanie.  Analýza  predstavuje súhrnný komplex zmapovania právnej úpravy vrátane vybranej zahraničnej právnej úpravy a stavu využitia mediácie z dostupných štatistických údajov ako aj z úvodných prieskumov. V ďalšej časti projektu bude predmetom podrobné zameranie sa na zistené prekážky širšieho využitia mediácie.

Analýzy  stavu využitia alternatívnych spôsobov riešenia konfliktu v trestnom práve a v civilnom práve budú slúžiť ako východisko pre navrhnutie riešení zefektívnenia využitia ADR – mediácie v kontexte restoratívnej justície a mediácie v civilnej oblasti. Ďalšou aktivitou národného projektu bude odborná rozprava s názvom APLIKÁCIA ALTERNATÍVNYCH PRÍSTUPOV V JUSTÍCII NA SLOVENSKU II.

* Národný projekt Ministerstva spravodlivosti SR „Budovanie a posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov prostredníctvom mediácie a efektívneho využívania nástrojov restoratívnej justície v Slovenskej republike“ spája dve oblasti právneho poriadku, kde sa uplatňuje mediácia. Časť projektu sa venuje mediácii v trestnom práve realizovanej probačnými a mediačnými úradníkmi priamo na súdoch a druhá časť mediácii v civilnom práve. V oblasti tzv. civilnej mediácie má projekt za cieľ vytvoriť podmienky k širšiemu využitiu možností mediácie v oblasti civilnoprávnych, obchodnoprávnych, pracovnoprávnych a rodinnoprávnych sporov.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1197
PoUtStŠtPiSoNe
: