Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

AKTUÁLNA PUBLIKÁCIA: Sporové konanie pre každého - Keď sa už súdu nedá vyhnúť

Andrej Majerník • 26.7. 2017, 17:07

Spomínam si, ako nám jeden pedagóg na právnickej fakulte povedal, že tí šťastnejší sa za celý svoj život súdnemu konaniu vyhnú, a stretnú sa len s jedným jeho druhom, a to dedičským konaním. Dávam mu za pravdu. Väčšina tých, ktorí boli na súde či už ako svedkovia alebo strany sporu hovoria, že ich priebeh konania na súde zaskočil a cítili sa nepríjemne, dokonca pod nepoznaným stresom. Samozrejme, civilný spor akokoľvek civilizovane ho vedieme a zúčastňujeme sa ho, je málokedy príjemným zážitkom.

Isté však je, že hoci platné právo sme povinní poznať všetci, je len veľmi málo diel, ktoré by širšej laickej verejnosti vysvetľovali obsah a zmysel právnych predpisov. Takmer celý priestor právnej a právnickej literatúry zapĺňajú učebnice, odborné články, komentáre a iné diela, ktorých autormi sú právnici a adresátmi – zasa len – právnici.

Autor Marek Benedik, skúsený a súdnymi spormi ostrieľaný advokát, sa rozhodol túto medzeru vyplniť. V publikácii nazvanej Sporové konanie pre každého a s podtitulom Keď sa už súdu nedá vyhnúť sa podujal čitateľovi prakticky a zrozumiteľne predstaviť náš kľúčový civilný procesný kódex tak, aby bol čitateľ na kontakt so súdom pripravený.  

Ako som už naznačil, táto publikácia nie je komentárom ani odbornou monografiou. Prioritne je určená laickej verejnosti a nie právnikom. Pokiaľ však po nej siahnu aj právnici, môžu v nej nájsť niečo, čo aj ich obohatí.

Obsah publikácie tvorí trinásť kapitol, ktoré sa ďalej členia na podkapitoly. Ich poradie a obsah autor zvolil tak, aby v zásade reflektovali systematiku Civilného sporového poriadku, avšak túto otrocky nekopírujú.

Po krátkom objasnení toho, čo je predmetom úpravy Civilného sporového poriadku (1. kapitola), autor predstavuje princípy tohto kódexu (2. kapitola) a právomoc a príslušnosť súdu (3. kapitola). Potom vysvetľuje čitateľovi, kto je sudca a čo môžu súdy konať (4. a 5. kapitola). V 6. a 7. kapitole osvetľuje, kto sú strany konania, kto môžu alebo musia byť ich zástupcovia a kto sa ešte môže zúčastniť na spore. Ďalej píše o tom, čo je podanie a žaloba, a tiež čo a akým spôsobom smie strana v konaní robiť(8. kapitola). Za tým nasleduje krátka kapitola o lehotách (9. kapitola).

Najobsiahlejšia je 10. kapitola, nazvaná Ako začína súdne konanie? – Konanie v prvej inštancii (začiatok, priebeh, rozhodnutia). V tomto prípade, je prvá časť názvu kapitoly trošku zavádzajúca. Táto na informácie bohatá kapitola nie je len o začiatku konania a procesných podmienkach, ale o celom priebehu konania v prvej inštancii až po jeho zavŕšenie rozhodnutím. Pokrýva aj problematiku dokazovania, jednotlivých foriem súdnych rozhodnutí a trov konania. Hoci tu autor podal výklad všetkého, čo bolo potrebné, myslím si, že mohol zvoliť aj iné aranžmán a materiál začleniť do viacerých kapitol. Predsa len, pojednávanie a dokazovanie na ňom vykonávané je v očiach verejnosti (a nielen nej) vnímané ako esencia a ťažisková časť súdneho konania, bolo by preto vhodnejšie, venovať aspoň im samostatnú kapitolu. Jedenásta kapitola sa venuje sporom s ochranou slabšej strany.

Predposledná kapitola je o neodkladných opatreniach, zabezpečovacích opatreniach a iných opatreniach súdu (12. kapitola). Záverečná kapitola, nazvaná Niekto je vždy nespokojný – Opravné prostriedky – Konanie v druhej inštancii (začiatok, priebeh konanie, rozhodnutia), ako už názov napovedá, objasňuje podmienky využitia a charakter jednotlivých riadnych a mimoriadnych opravných prostriedkov a konanie na odvolacom súde.

Autor sa snaží pretlmočiť paragrafové znenie predpisu čitateľovi čo najjednoduchšie a, pokiaľ možno, jednoznačne. Referencie na konkrétne paragrafy Civilného sporového poriadku sa v texte používajú skôr výnimočne. Veľmi praktické je stručné zhrnutie toho najpodstatnejšieho na konci každej kapitoly. Autor čitateľa zbytočne nezaťažuje rôznymi detailmi, rozsiahlou argumentáciou ani prípadnými inými názormi na výklad niektorých ustanovení. Ak sa v publikácii ocitne citácia z rozhodnutia najvyšších súdnych autorít, je tak vždy na miestach, ktoré si to zaslúžia. Pochopiteľne, v takom rozsiahlom predpise ako je Civilný sporový poriadok, ktorý nie je v účinnosti ani rok, je toho dosť nedokonalého alebo nejasného. Autor takéto časti predpisu neprechádza mlčaním. Veľakrát stručne úpravu hodnotí a vyjadruje svoj názor. Niekedy dokonca ponúka riešenie a vyargumentuje ho spôsobom, ktorý znesie aj prísne kritériá odborného diskurzu (napr. v časti pojednávajúcej o doručení uznesenia o neodkladnom opatrení). Publikáciu spestruje aj niekoľko osobných postrehov autora z jeho praxe.

Z pozície praktizujúceho profesionála nie je ľahké hodnotiť dielo, ktoré je určené predovšetkým laikom. Celkovo ho hodnotím pozitívne. Je poctivým spracovaním danej problematiky a ojedinelým počinom v oblasti zvyšovania právneho vedomia. Tých pár vylepšení, ktoré som si dovolil navrhnúť, môže autor urobiť, ak sa rozhodne, v ďalšom prepracovanom vydaní.

Trúfam si napísať, že publikácia si určite nájde cestu najmä k tým ľuďom, ktorí sa z titulu svojej práce alebo podnikania so spormi občas stretávajú. Čitateľovi, ktorý si ju pozorne prečíta, určite pomôže dostatočne sa zorientovať v problematike sporového konania. Či ho však pripraví na konanie tak, aby nepotreboval pomoc profesionála, je ťažké predpovedať. Môže však pomôcť prejsť sporom ľahšie a spôsobom približujúcim sa jeho očakávaniam.

Autor: Andrej Majerník

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2905

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: