Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zmeny týkajúce sa správcov konkurznej podstaty

najpravo.sk • 16.5. 2022, 09:52

V súvislosti s prijatím zákona o riešení hroziaceho úpadku nadobudli dňa 01. mája 2022 účinnosť zmeny týkajúce sa správcov konkurznej podstaty. Náročné konkurzné a reštrukturalizačné konania budú po novom riešiť špeciálny správcovia, ktorí majú nie len odborné právne a ekonomické vedomosti, znalosti v oblasti finančného trhu, ale aj jazykové schopnosti a dobrú reputáciu. V nadväznosti na tieto požiadavky pripravuje MS SR špeciálne správcovské skúšky.

Špeciálny správcovia budú do funkcie ustanovovaný v obzvlášť náročných konkurzných konaniach (napr. pri subjektoch s veľkým objemom majetku), ako aj v konkurzných konaniach vybraných subjektov (napr. finančné inštitúcie).

Podmienky na zápis do oddielu špeciálnych správcov budú z uvedeného dôvodu prísnejšie ako pri bežných správcoch. Uchádzači o zápis do oddielu špeciálnych správcov budú musieť preukázať a splniť náročnejšie požiadavky na odbornosť, prax a jazykové i osobnostné predpoklady, a to vykonaním špeciálnej správcovskej skúšky. Uvedené schopnosti uchádzačov bude overovať špeciálna skúšobná komisia. Komisia bude zložená z odborníkov navrhnutých predsedami dotknutých súdov, Radou Justičnej akadémie SR, či záujmovým združením bánk, tak, aby zloženie skúšobnej komisie, spolu so zabezpečením verejnosti skúšky boli zárukou transparentného výberu špeciálnych správcov.

Na základe odhadov sa počíta s výberom približne 20 správcov, ktorí preukážu svoju odbornosť, prax a jazykové znalosti. Tento počet je len predbežným odhadom a vychádza z doterajších údajov a praxe. Výkon špeciálnej správcovskej činnosti by mal byť hlavným výkonom činnosti špeciálnych správcov.

Špeciálna správcovská skúška sa bude konať 1. júla 2022. Prihlášky na špeciálnu správcovskú skúšku je možné podať na Ministerstvo spravodlivosti SR písomne v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe, pričom vždy musí byť podpísaná. Prihláška na špeciálnu správcovskú skúšku musí byť ministerstvu doručená najneskôr dňa 31. mája 2022. Viac informácií k skúške je dostupných na: https://www.justice.gov.sk/sluzby/spravcovia-konkurznej-podstaty-a-konkurzne-konanie/informacie-pre-spravcov-konkurznej-podstaty/spravcovska-skuska/#specialna-spravcovska-skuska

Obsah ZDARMA pre prihlásených používateľov

Tento text je dostupný pre všetkých prihlásených užívateľov portálu Najprávo.sk.

Získajte ešte viac benefitov a prístup k prémiovému obsahu objednaním predplatného.

Zaregistrovať sa

Už som prihlásený, zobraziť článok v sekcii premium
Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 330
PoUtStŠtPiSoNe
: