Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Trestný čin nekalej likvidácie má zamedziť využívaniu tzv. bielych koní

najpravo.sk • 3.9. 2017, 12:24

Možno sa už s tým stretol nejeden podnikateľ, ktorý si mienil vymáhať svoje dlhy. Keď sa rozhodol o radikálny krok vo vymáhaní dlhu, napríklad podať žalobu, zrazu vo výpise z obchodného registra namiesto jeho bývalých obchodných partnerov figurovali ako spoločníci a konatelia neznáme osoby, nezriedka zo zahraničia.

V rámci novely Obchodného zákonníka, ktorú minulý týždeň schválila vláda a ktorú ešte čaká rokovanie v Národnej rade SR sa má v II. bode tohto zákona novelizovať aj Trestný zákon. Účelom navrhovaného doplnenia Trestného zákona je zavedenie skutkovej podstaty nového trestného činu – nekalá likvidácia, ktorý ma postihovať normami trestného práva tzv. biele kone, ako aj osoby participujúce na konaní v súvislosti s prevádzaním majetkovej účasti na právnických osobách na biele kone.

„Objektom skutkovej podstaty trestného činu je ochrana spoločenských vzťahov vznikajúcich pri podnikaní právnických osôb, pričom cieľom skutkovej podstaty trestného činu je ochrana čistoty podnikateľského prostredia pred nekalou činnosťou spočívajúcou v prevádzaní obchodných podielov na biele kone.“ uvádza Ministerstvo spravodlivosti SR. „Objektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu bude spočívať v konaní, ktoré je buď sprostredkovaním nekalej likvidácie, prevodom majetkovej účasti na bieleho koňa alebo samotné pôsobenie ako biely kôň. Zároveň však v súlade s navrhovaným znením platí, že biely kôň mal a mohol vedieť, že ten, kto na neho previedol účasť na právnickej osobe alebo ho ustanovil ako štatutárny orgán alebo člena štatutárneho orgánu právnickej osoby, mal úmysel zmariť riešenie ukončenia podnikania právnickej osoby likvidáciou.“ dodáva predkladateľ.

Páchateľom nového trestného činu bude môcť byť ktorákoľvek fyzická osoba, ktoré je trestne zodpovedná. Z hľadiska subjektívnej stránky sa bude vyžadovať zavinenie formou úmyslu v konaní, ktoré je sprostredkovaním nekalej likvidácie a rovnako aj prevodom majetkovej účasti na bieleho koňa. Pokiaľ však ide o samotné pôsobenie ako biely kôň, v tomto prípade sa vyžaduje zavinenie formou nedbanlivosti.

Kvalifikované skutkové podstaty trestného činu sa budú odvíjať od výšky škody, ako aj od spôsobu konania, resp. aj od organizovanej formy páchania trestnej činnosti.

Nová právna úprava by po schválení v Národnej rade mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2018.

Navrhované znenie nového trestného činu nekalej likvidácie

§ 251b

Nekalá likvidácia

(1) Kto v úmysle zmariť riešenie ukončenia podnikania likvidáciou vyhľadá alebo sprostredkuje inú osobu, ktorá len prepožičiava svoje meno a priezvisko a svoju totožnosť k prevzatiu práv a povinností, ktoré nemá skutočný záujem vykonávať, za účelom prevodu účasti na právnickej osobe na takúto osobu alebo za účelom ustanovenia takejto osoby ako štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu právnickej osoby, potrestá sa odňatím slobody až na päť rokov.

(2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá ten, kto v úmysle zmariť riešenie ukončenia podnikania likvidáciou prevedie účasť na právnickej osobe na osobu, ktorá len prepožičiava svoje meno a priezvisko a svoju totožnosť k prevzatiu práv a povinností, ktoré nemá skutočný záujem vykonávať.

(3) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá ten, kto prepožičia svoje meno a priezvisko a svoju totožnosť na účel prevodu účasti na právnickej osobe alebo na účel ustanovenia ako štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu právnickej osoby, hoci nemá skutočný záujem o účasť na právnickej osobe alebo o pôsobenie ako štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu právnickej osoby, a mal a mohol vedieť, že ten, kto na neho previedol účasť na právnickej osobe alebo ho ustanovil ako štatutárny orgán alebo člena štatutárneho orgánu právnickej osoby, mal úmysel zmariť riešenie ukončenia podnikania právnickej osoby likvidáciou.

(4) Odňatím slobody na tri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odsekoch 1, 2 alebo 3

a) závažnejším spôsobom konania, alebo

b) spôsobí ním väčšiu škodu.

(5) Odňatím slobody na päť rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odsekoch 1, 2 alebo 3 a spôsobí ním značnú škodu.

(6) Odňatím slobody na desať rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odsekoch 1, 2 alebo 3

a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu, alebo

b) ako člen nebezpečného zoskupenia.

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2200

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: