Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prvé doménové rozhodnutie Centra ADR

Ľubomír Lukič • 22.2. 2018, 17:06

Arbitrážne centrum pre alternatívne riešenie doménových sporov (Centrum ADR) rozhodlo historicky prvý spor v priestore domény .sk formou alternatívneho riešenia sporov, v právnej veci sťažovateľa, LES PUBLICATIONS CONDE NAST S.A. a držiteľa, SYKORAH s.r.o., vo veci domény vogue.sk.

Alternatívne riešenie sporov vo všeobecnosti

Alternatívne riešenie sporov (Alternative Dispute Resolution - ADR) je používané ako štandardné riešenie sporov pre generické domény, ako napr. „TLDcom“ či „TLDorg“, ale aj pre národné domény vo Francúzsku, Holandsku, Švajčiarsku, Poľsku alebo Srbsku. V rámci ADR sa riešia doménové spory medzi držiteľmi domén a tretími osobami, ktorí ako sťažovatelia toto konanie iniciujú v záujme ochrany svojich práv (často práv duševného vlastníctva a typicky známkových práv).

Riešenie sporov prebieha na diaľku, zväčša elektronicky s následným vydaním expertného rozhodnutia. Z hľadiska všeobecných zásad alternatívneho riešenia sporov (nielen tých doménových) nie je výsledkom ADR rozhodnutie v úzkom slova zmysle, ale skôr stanovisko experta (expert's opinion). Je potrebné zdôrazniť, že doménové ADR nepredstavuje rozhodcovské konanie v zmysle príslušnej legislatívy. Tiež je potrebné dôsledne odlišovať doménové ADR od tzv. alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov. ADR nepredstavuje výkon štátnej moci. Rozhodnutia experta je samovykonateľné bez potreby nútenej exekúcie a jeho „výkon“ zabezpečí doménová autorita vyznačením príslušnej zmeny v registri domén. Táto samovykonateľnosť je možná (a efektívna) najmä preto, lebo v ADR možno uplatniť len nárok na zrušenie domény alebo nárok na prevod domény.[1]

Prípadné obavy, že v dôsledku ADR by niekomu mohlo byť odňaté právo obrátiť sa na súd, sú neopodstatnené. Neúspešný sťažovateľ alebo neúspešný držiteľ domény sa môže - v stanovenej lehote - obrátiť na príslušný súd, ktorý rozhodnutím experta nie je formálne viazaný. Na druhej strane ADR rozhodnutia bývajú súdmi rešpektované kvôli vysokej úrovni právnej expertízy a argumentácie.

Cieľom ADR je rýchle a efektívne riešenie doménových sporov pri bežných prípadoch porušenia práv k chráneným označeniam.

ADR v priestore domény .sk

Alternatívne riešenie doménových sporov je zakotvené v Pravidlách alternatívneho riešenia doménových sporov (Pravidlá ADR), ktoré sú prílohou a neoddeliteľnou súčasť Pravidiel poskytovania domén v doméne najvyššej úrovne .sk a teda aj súčasť Zmluvy o Doméne. Pravidlá ADR schválila Komisia pre správu národnej domény .sk, ktorá zároveň aj vybrala konkrétne centrum ADR, ktorým sa stalo občianske združenie European Information Society Institute (EISi). EISi prostredníctvom svojej zložky - Arbitrážne centrum pre alternatívne riešenie doménových sporov (Centrum ADR), s účinnosťou od 01.09.2017 zastrešuje a koordinuje činnosť expertov rozhodujúcich spory podľa Pravidiel ADR pre doménu .sk.

Viac informácií o Centre ADR a riešení doménových sporov formou ADR je možno nájsť na webstránke Centra ADR.

K prvému domovému sporu Centra ADR

Sťažovateľ požiadal o prevod domény vogue.sk z jej Držiteľa na seba z dôvodu tvrdeného zásahu do svojich práv z ochranných známok „VOGUE“ s účinkami v Slovenskej republike. V čase podania návrhu a vydania rozhodnutia Panelu Expertov nebola doména vogue.sk verejne používaná. Avšak bolo preukázané, že do oznámenia o spore bola Doména používaná na presmerovanie na stránku s módnym obsahom a prezentáciou módnej kolekcie. Tá bola navrhnutá manželkou predchádzajúceho držiteľa, ktorá je zároveň spolu s ním spoločníčkou a konateľkou v spoločnosti aktuálneho Držiteľa. Panel Expertov konštatoval zhodnosť ochrannej známky „VOGUE“ s doménou vogue.sk a existenciu pravdepodobnosti zámeny medzi nimi.

Pokiaľ ide o Sťažovateľom tvrdené dobré meno ochranných známok „VOGUE“, Panel Expertov síce pripustil možnosť jeho existencie, ale nerozhodol spor na tomto základe, nakoľko nebol dostatočne preukázaný vzťah dobrého mena k relevantnej časti verejnosti, teda k spotrebiteľom na území Slovenskej republiky. Subjektívne právo alebo legitímny záujem k Doméne neboli Držiteľom preukázané. Sťažovateľ preukázal nedostatok dobrej viery pri získaní Domény Držiteľom tým, že Držiteľ získal a používal Doménu na vlastné obohatenie prostredníctvom priťahovania užívateľov na konkurenčnú stránku poskytujúcu zhodné tovary a služby. Konštatujúc splnenie všetkých nutných podmienok stanovených v Pravidlách ADR Panel Expertov vyhovel návrhu a nariadil prevod Domény na Sťažovateľa.

Sťažovateľ podal Návrh Centru ADR dňa 13.11.2017 a k vydaniu odborného rozhodnutia Panelu Expertov došlo dňa 1.2.2018, teda celková dĺžka konania od podania Návrhu po vydanie odborného rozhodnutia predstavovala približne 2,5 mesiaca.

Celý text odborného rozhodnutia Panelu Expertov je dostupný v sekcií Rozhodnutia na webstránke Centra ADR.

Autor:
JUDr. Ľubomír Lukič
z Centra ADR

Arbitrážne centrum pre alternatívne riešenie doménových sporov (Centrum ADR) predstavuje zložku EISi, ktorá s účinnosťou od 01.09.2017 zastrešuje a koordinuje činnosť expertov rozhodujúcich spory podľa Pravidiel ADR pre doménu .sk



[1] KLINKA, T.: Doménové spory a ADR v doméne .sk. 2016. Článok je dostupný on-line na: http://www.lexforum.cz/624

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1133

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: