Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravuje sa ďalšia fáza čistenia obchodného registra

Ondrej Randiak • 18.3. 2022, 16:34

Ministerstvo spravodlivosti sa v spolupráci s registrovými súdmi pripravuje na spustenie ďalšej fázy čistenia obchodného registra. V tomto prípade sa má výmaz dotknúť spoločností, ktoré vstúpili do likvidácie pred 1. októbrom 2016 a likvidátor ustanovený v likvidácii neuložil do zbierky listín ani do 31. decembra 2020 zoznam majetku, a to podľa stavu majetku zisteného do 30. septembra 2020.

 

Pokiaľ sa zapísaný subjekt domnieva, že výmaz by sa ho nemal týkať, musí v záujme zabezpečenia svojho zápisu kontaktovať príslušné oddelenie Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky. Informáciu o tom, či je subjekt na zozname subjektov, ktoré budú z obchodného registra vymazané, je možné zistiť zo zverejneného zoznamu. Zoznam zverejnilo ministerstvo už v apríli 2021. Verejne je zoznam dostupný na webovej stráne www.orsr.sk a v Obchodnom vestníku č. 68/2021.

 

Čistenie obchodného registra je pokračovaním doterajšieho úsilia ministerstva o výmaz dlhodobo neaktívnych spoločností. Výmazom sa má docieliť vyššia právna istota v zápis v obchodnom registri, na ktorý sa tretie osoby spoliehajú.

 

Okrem výmazu spoločností v likvidácii začalo ministerstvo prípravy aj na výmaz ďalších subjektov. Ministerstvo plánuje postupne výmaz podnikov zahraničných právnických osôb, organizačných zložiek podnikov zahraničných právnických osôb, organizačných zložiek podnikov slovenských právnických osôb, ktoré ani do 30. septembra 2021 nepotvrdili zapísané údaje v obchodnom registri, alebo nenavrhli zmenu zapísaných údajov v obchodnom registri.

 

Ministerstvo v súčasnosti pracuje zatiaľ iba na zozname takýchto subjektov, pričom zoznam by mal byť dostupný ešte v priebehu tohto mesiaca.

 

Zdroj: MS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 322
PoUtStŠtPiSoNe
: