Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pozrite si, aké legislatívne zmeny plánuje vláda na budúci rok

najpravo.sk • 19.11. 2017, 19:29

Do legislatívneho konania vláda predložila Plán legislatívnych úloh vlády SR na rok 2018. Prinášame vám stručný prehľad zmien a návrhov, ktoré vláda plánuje realizovať v roku 2018.

Občiansky zákonník

Vláda mieni v rámci novely Občianskeho zákonníka budúci rok zreformovať opatrovnícke právo v Slovenskej republike.

Exekučný poriadok

Vláda mieni vyhodnotiť doterajšiu právnu úpravu jednotlivých spôsobov exekúcie a reagovať zároveň aj na požiadavky aplikačnej praxe.

Zákon o registri partnerov verejného sektora

Vláda mieni vyhodnotiť doterajšiu právnu úpravu z hľadiska jej dopadov, ako aj s ohľadom na doterajšiu aplikačnú prax rešpektujúc požiadavky uvedené v Programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky na roky 2016-2020.

Zákon o verejnom obstarávaní

Návrh zákona bude vypracovaný na základe poznatkov, podnetov a skúsenosti z doterajšej aplikačnej praxe, pričom jeho cieľom je primárne zefektívniť a sprofesionalizovat' proces verejného obstarávania.

Autorský zákon

Dôvodom zmien má byť transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/1564 z 13. septembra 2017 o určitých povolených spôsoboch použitia určitých diel a iných predmetov ochrany chránených autorským právom a s ním súvisiacimi právami v prospech osôb, ktoré sú nevidiace, zrakovo postihnuté alebo postihnuté inou poruchou čítania a o zmene smernice 2001/29/ES o zosúladení niektorých aspektov autorských práv a s nimi súvisiacich práv v informačnej spoločnosti.

Trestný zákon

Dôvodom predloženia novely má byť transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/1371 z 5. júla 2017 o boji proti podvodom, ktoré poškodzujú finančné záujmy Únie, prostredníctvom trestného práva.

Register mimovládnych neziskových organizácií

Dôvodom predloženia návrhu je zriadenie registra mimovládnych neziskových organizácií ako spoľahlivého, aktuálneho a jednotného zdrojového registra o mimovládnych neziskových organizáciách, ktorých registrácia sa vykonáva v rezorte Ministerstva vnútra SR. Register bude obsahovať logicky jednotný a dátovo konzistentný zdroj údajov o združeniach občanov, organizáciách s medzinárodným prvkom, neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby, nadáciách a neinvestičných fondoch.

Obchodný zákonník

Cieľom plánovaných zmien je Transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/828 zo 17. mája 2017, ktorou sa mení smernica 2007/36/ES, pokiaľ ide o podnietenie dlhodobého zapojenia akcionárov do 30. júna 2018 (okrem článkov 3a, 3b a 3c smernice 2007/36/ES v platnom znení) do 12 mesiacov od prijatia vykonávacích aktov uvedených v článku 3a ods. 8, článku 3b ods. 6 a článku 3c ods. 3 smernice 2007/36/ES v platnom znení (týka sa článkov 3a, 3b a 3c smernice 2007/36/ES v platnom znení).

Zákon o pozemkových úpravách

V decembri budúceho roka vláda mieni rozpracovať zámer vyplývajúci z Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na roky 2016 - 2020, že „vláda využije všetky nástroje podporujúce racionálne usporiadanie pozemkového vlastníctva'.

Zákon o e-Governmente

Dôvodom zmien majú byť úpravy a doplnenia vyplývajúce z aplikácie zákona v praxi

Zákon o cestnej premávke

Cieľom novely je zjednodušenie vybavovania elektronických podaní pri evidovaní vozidiel.

Zákon o Ústavnom súde

Dôvodom zmien majú byť doterajšie zmeny ústavnej a zákonnej úpravy.

Plán legislatívnych úloh vlády SR na rok 2018 si môžete v plnom znení prečítať TU.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5126

Nový príspevok

kde je sľubovaný zákon o justičnej službe ????

Ako čítam tak čítam, stále mi tam chýba zákon o justičnej službe, na ktorom vraj pracuje "pracovná skupina" - už nejaké to obdobie a stále nevidieť výsledok ich práce ???

xx | 20.11.2017 12:34
PoUtStŠtPiSoNe
: