Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Gábor Gál: Budem sa sústrediť na zlepšenie fungovania obchodného registra

najpravo.sk • 23.3. 2018, 16:46

​Včera bol do funkcie ministra spravodlivosti vymenovaný Gábor Gál. Úrad preberá po svojej straníckej kolegyni Lucii Žitňanskej. Jeho cieľom je pokračovať v naštartovaných legislatívnych aj nelegislatívnych projektoch. Medzi priority určite patrí otázka policajnej inšpekcie, voľba policajného prezidenta, pravidlá voľby sudcov Ústavného súdu, ale tiež riešenie starých exekúcií, či projekt obchodného registra. Vo výsledku ide všetko o opatrenia, ktoré môžu pomôcť k posilňovaniu dôvery v inštitúcie.

​Minister spravodlivosti Gábor Gál poďakoval odchádzajúcej ministerke Lucii Žitňanskej za jej doterajšiu prácu a tiež za množstvo doteraz presadených opatrení.

 „Prácu ministerstva som sledoval a viem, že nasadám na dobre rozbehnutý vlak. Za dôležité v tejto situácii považujem presadzovať opatrenia, ktoré môžu napomôcť k upokojeniu situácie a prinavráteniu dôvery v inštitúcie. To, o čo sa chcem usilovať, je obsiahnuté priamo v názve ministerstva, a to je spravodlivosť. Verím, že o tím ľudí na ministerstve, s ktorými som sa aj dnes po svojom nástupe krátko stretol, sa môžem oprieť a pokúsiť sa tento svoj zámer naplniť,“ uviedol minister spravodlivosti, Gábor Gál.

Z priorít, na ktoré sa chce sústrediť, vypichol najmä novú úpravu policajnej inšpekcie a tiež voľbu policajného prezidenta. V tejto téme chce čo najskôr hovoriť s novým ministrom vnútra, aby sa veci mohli pohnúť dopredu. Rovnako sa chce vrátiť k diskusii o nových pravidlách voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu. V tejto otázke je potrebné konať skutočne rýchlo, ak sa má 9 miest na Ústavnom súde, ktoré sa onedlho uvoľnia, obsadzovať už podľa nových prísnejších pravidiel.

Z opatrení, ktoré majú smerovať k efektívnejšej justícii, sa chce minister G. Gál sústrediť na zlepšenie fungovania obchodného registra. Ide o rad opatrení, ktoré môžu jednak odbremeniť súdy od administratívnej agendy a zároveň prispieť aj k významnému zlepšeniu podnikateľského prostredia. V neposlednom rade sa chce vrátiť k riešeniu vyše trojmiliónového balíka tzv. starých exekúcií, ktoré po zmene pravidiel v Exekučnom poriadku zostali ležať na súdoch a zaťažujú súdy.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: MS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3222

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: