Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Judikatúra vo veciach zabezpečenia záväzkov

Maroš B. • 26.11. 2013, 13:43

HORVÁTH, E.: Judikatúra vo veciach zabezpečenia záväzkov, IURA EDITION, 2013, 2. vydanie, 314 strán, mäkká väzba

Do mojich rúk sa opäť dostala publikácia, pod ktorou je podpísaný renomovaný slovenský právnik JUDr. Edmund Horváth. Keďže som mal tú možnosť mať v rukách viacero jeho odborných publikácií a knižných výberov judikatúry z vydavateľstva IURA EDITION, so záujmom som sa pustil do analýzy posledného jeho dielka, ktoré je vlastne druhým vydaním Judikatúry vo veciach zabezpečenia záväzkov.

Ako som sa dozvedel, recenzia na prvé vydanie knižky Judikatúra vo veciach zabezpečenia záväzkov bola vôbec prvou recenziou uverejnenou na portáli najprávo.sk. Prvé vydanie, ktoré vyšlo v roku 2010 sa stalo na dlhú dobu bestsellerom vydavateľstva a snáď málokto z právnickej obce sa s touto knižkou vo svojej praxi nestretol. Jej úspech možno pričítať predovšetkým prehľadnosti a vysokej využiteľnosti v každodennej právnickej praxi. V takejto situácii zrejme vydavateľ o vydaní druhého prepracovaného a doplneného vydania nemusel dlho uvažovať.

Ak ste spokojným vlastníkom prvého vydania, určite očakávate v mojich pár vetách predovšetkým odpoveď na otázku, či má zmysel zakúpenie druhého vydania. Vývoj judikatúry v oblasti zabezpečenia záväzkov je v súčasnosti taký rýchly (diplomaticky sa zdržím napísania "chaotický"), že sa aj zainteresovaný právnik začína v spleti rôznych názorov súdov strácať. Bez barličky v podobe aktuálnej zbierky súdnych rozhodnutí sa už nezaobíde v súčasnej praxi snáď nikto. Ako som sa dozvedel z justičného prostredia, argumentácia sporových strán v konaniach, kde ide viac-menej len o právne posúdenie sporu, spočíva v súčasnosti v tom, ktorá strana ohúri súd väčším počtom súdnych rozhodnutí (judikátov) iných súdov v obdobných alebo identických veciach, ktoré sú v prospech jej argumentácie (nepochybne má význam nielen samotný počet, ale aj presvedčivosť ich odôvodnení). Strany sporu takto „vedrami zalievajú" súd číslami a číslami súdnych rozhodnutí, aby práve tá ich argumentácia vyznela čo najpresvedčivejšie.

Druhé vydanie Judikatúry vo veciach zabezpečenia záväzkov z vydavateľstva IURA EDITION, ktoré sa dostalo na knižný trh túto jeseň, má o takmer 90 strán a cez 50 judikátov viac oproti prvému vydaniu. Súdne rozhodnutia sú prehľadne spracované štandardným spôsobom, na ktorý je čitateľ už zvyknutý, a teda po stručnom názve súdneho rozhodnutia a relevantných zákonných ustanoveniach nasleduje zostaviteľom vytvorená právna veta, teda zovšeobecnený záver toho-ktorého rozhodnutia, citácia a prípadne aj ratio decidendi z odôvodnenia rozhodnutia prípadne aj stručný opis skutkového stavu.

Oproti prvému vydaniu sa rozšírila napríklad podkapitola „Primeranosť výšky zmluvnej pokuty", kde autor resp. zostaviteľ upozorňuje aj na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ vo veci Banco Español de Credito SA proti Joaquin Calderon Camino, kde sa súd zaoberal možnosťou zmeniť obsah nekalej podmienky v spotrebiteľskej zmluve. Zaujalo ma tiež viacero rozhodnutí, v ktorých sa analyzovala otázka možnosti uložiť v rozsudku povinnosť zaplatiť zmluvnú pokutu formou opakujúcich sa plnení do budúcna. Oceňujem tiež zaradenie niektorých zásadných a rešpektovaných rozhodnutí slovenských krajských súdov, napríklad aj v otázke neurčitosti dojednania zmluvnej pokuty v zmluvách o pripojení. Zostaviteľ rozšíril aj okruh rozhodnutí v otázke uznania dlhu v exekučnej notárskej zápisnici a iné. Fakty teda nepustia, druhé vydanie Judikatúry vo veciach zabezpečenia záväzkov možno bez pochýb nazvať hlavne poctivo doplneným, keďže zohľadňuje aj úplne aktuálnu rozhodovaciu činnosť súdov.

Recenzovanú publikáciu si môžete zakúpiť TU. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2342
PoUtStŠtPiSoNe
: