Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši
Číslo:

Justičná revue 5/2010

Admin 3 • 3.5. 2014, 13:29

Obsah Justičnej revue č.5/10
Štúdia
TOMAŠOVIČ, M.:
Vybrané problémy exekúcie predajom nehnuteľnosti;
(Selected issues of an execution through empitio bonorum)
Článok sumarizuje niektoré otázky týkajúce sa inštitútu exekúcie predajom nehnuteľnosti, ktoré vyvolávajú problémy v aplikačnej praxi, prípadne ktoré sú v doterajšej judikatúre riešené nejednotne alebo rozporne. Cieľom autora je podnietiť odbornú diskusiu k vybraným témam.
[strana 583]
Články
ĽALÍK, T.:
Ústavný súd a dobiehanie judikatúry ESĽP;
(Constitutional Court and running down of the European Court of Human Rights case law)
Článok dáva do pozornosti aktuálnu rozhodovaciu činnosť Ústavného súdu SR, ktorá, aj napriek značnému pokroku v ostatnom období, vykazuje isté nedostatky voči judikatúre Európskeho súdu pre ľudské práva, čo má za následok porušovanie ľudských práv a slobôd zaručených v Dohovore zo strany SR. Autor nielen analyzuje uvedené, ale ponúka aj východiská, ktoré by mohli zefektívniť ochranu ľudských práv a slobôd v SR.
[strana 605]
JURČOVÁ, M. –ZÁMOŽÍK, J.:
Ochrana majetkových záujmov komitenta v komisionárskej zmluve;
(Protection of proprietary interests of a principal in a commission contract)
Komisionárska zmluva v Obchodnom zákonníku je pomenovaným zmluvným typom určeným na obstaranie cudzej záležitosti na základe tzv. nepriameho zastúpenia. V porovnaní s priamym zastúpením táto zmluva umožňuje utajenie totožnosti zastúpeného – komitenta, ktorého osobná angažovanosť v obstaraní je tak minimalizovaná. Takáto výhoda však zároveň nesie riziko. Insolvencia komisionára alebo exekučné konanie vedené na majetok komisionára v čase obstarania komisie môže priamo ohroziť aj majetkové záujmy komitenta. Stav de lege lata, riešenie v modelových normách európskeho súkromného práva, zahraničných úpravách vrátane českého návrhu civilného kódexu. Komparácia uvedených ustanovení smeruje autorov k návrhom de lege ferenda.
[strana 620]
PIFKOVÁ, N.:
Probačná a mediačná služba v trestnom konaní;
(Probation and mediation service in criminal proceedings)
Probačná a mediačná služba v trestnom konaní, ako alternatívne riešenie pri ukladaní trestov, vstúpila do Slovenského zákonodarstva uplatnením zákona č. 300/2005 Z. z. a trestného poriadku č. 301/2005 Z. z. Podstata probačnej a mediačnej služby tkvie v zabezpečení humanistickejšieho prístupu k páchateľom menej závažných trestných činov. Humanistickejší prístup k páchateľom pri výkone probačnej a mediačnej služby je zabezpečený probačnými a mediačnými úradníkmi. Podstatou a zmyslom výkonu činnosti probačných a mediačných úradníkov je snaha motivovať páchateľov trestných činov k resocializácii a tým zabrániť recidíve v ich konaní. Náprava v správaní páchateľov má ďalej chrániť spoločnosť pred trestnou činnosťou.
[strana 631]
BLAŽEK, R.:
Môže byť vlastníctvo jedovatých živočíchov trestné?;
(Can be an ownership of poisonous animals punishable?)
Štát reguluje a eviduje držbu rôznych komodít - zbraní, automobilov, nehnuteľností i ďalších. Štát má eminentný záujem na regulácií artiklov, ktoré sú spoločensky významné a ktoré z dôvodov celospoločenského záujmu vyžadujú, aby sa štát zapájal aj do občianskoprávnych vzťahov a určitým spôsobom za ne preberal zodpovednosť. Jedným z faktorov, prečo to štát robí je aj ochrana záujmov jednotlivcov. Medzi významnými záujmami jednotlivcov i spoločnosti je aj ochrana ich bezpečnosti. Autor sa zaoberá držbou exotických živočíchov, ktoré môžu byť pre spoločnosť nebezpečné svojím jedom. Zároveň sa zaoberá právnou úpravou v tejto oblasti, ktorá s prihliadnutím na stupeň nebezpečnosti pre spoločnosť, podľa jeho názoru, nie je dostatočná.
[strana 638]
Diskusia
ŠAMKO, P.:
Ešte raz k posúdeniu (ne)trestnosti dlžníka, ak nepodá návrh na vyhlásenie konkurzu;
(Again to the assessment of (non) punishability of a debtor if s/he does not submit a proposal to a bankruptcy order)
Autor reaguje na článok JUDr. Radovana Blažeka, PhD., s názvom Ako posúdiť trestnosť dlžníka, ak nepodá návrh na vyhlásenie konkurzu?, ktorý bol uverejnený v Justičnej revue č. 11/2009. Autor vyslovuje nesúhlas so závermi JUDr. Radovana Blažeka, PhD., ktoré sa týkajú právneho záveru, že ak dlžník, ktorý je v úpadku, nepodá v zmysle § 11 ods. 2 zákona o konkurze návrh na vyhlásenie konkurzu, dopúšťa sa trestného činu marenia konkurzného alebo vyrovnacieho konania podľa § 242 ods. 1 písm. a) Tr. zák.
[strana 646]
Zo zahraničia
LIČKOVÁ, D.:
K novému českému kódexu trestného práva hmotného;
Článok sa zaoberá niektorými odbornými osobitosťami (komparáciou s našou úpravou) nového českého „Trestního zákonníka“(zák. č. 40/2009 Sb. – účinnosť od 1. januára 2010). Ide o vymedzenie pojmu trestného činu, duševnej poruchy, ochranného liečenia, zásady subsidiarity trestnej represie, princípu „ultima ratio“ a niektorých nových skutkových podstát trestných činov.
[strana 675]
Zo súdnej praxe
Rozhodnutia Ústavného súdu SR
FEŤKOVÁ, G.:
Úspech v konaní a nepriznanie trov konania pre pochybenie správneho orgánu
[strana 682]
Rozhodnutia Európskeho súdneho dvora
PORUBAN, A.:
K otázke náhrady za výchovu mladých hráčov futbalovým klubom
[strana 691]
Recenzie - anotácie
PAULIČKOVÁ, A.:
Cirák, J. a kol.: Ochrana a vymožiteľnosť subjektívnych občianskych práv po vstupe do Európskej únie. PF UMB Banská Bystrica 2009, strán 443
[strana 695]
VIKTORYOVÁ, J.:
Krajník, V. – Ďurišin, V. – Kozák, M. – Bohrn, F.: Policajná kynológia – 1. vydanie. Bratislava, Akadémia PZ, 2009, strán 576
[strana 699]
MAREK, K.:
Csach, K.: Zodpovednosť znalcov v komparatívnom a koliznoprávnom kontexte. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, 2009, strán 119
[strana 701]
JANČO, M.:
Smits, J. M.: Omstreden rechtswetenschap. Over aard, methode en organisatie van de juridische discipline [Kontroverzná právna veda. O povahe, metóde a organizácii právnej vedy]. Den Haag, Boom Juridische uitgevers, 2009, strán 236
[strana 703]
Európska únia a Slovensko
SOJKA, P.:
Európsky platobný rozkaz (s osobitným zameraním na slovenský civilný proces)
(European payment order (with a particular focus on the Slovak civil proceedings))
Európske rozkazné konanie predstavuje samostatný súbor procesných pravidiel civilného procesu, unifikovaný na úrovni Spoločenstva. Je normatívnym vyjadrením potreby existencie tohto tradične vnútroštátneho právneho inštitútu na novej úrovni, ktorá umožňuje preklenúť inherentné nedostatky úprav členských štátov Európskej únie. Cieľom predkladaného článku je podrobná analýza jednotlivých ustanovení nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1896/2006, ako aj subsidiárnej aplikácie Občianskeho súdneho poriadku a ďalších procesnoprávnych predpisov. Autor, po úvodnom priblížení podstaty skráteného konania a legislatívneho procesu prijímania novej právnej úpravy, explikuje pôsobnosť nariadenia a jednotlivé procesné podmienky konania. Systematicky skúma postup súdu a účastníkov konania nielen do vydania platobného rozkazu, resp. podania odporu, ale tiež vykonateľnosť a samotný výkon predmetného súdneho rozhodnutia.
[strana 655]
Príloha
Judikatúra súdov SR – Občianske právo

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1938
PoUtStŠtPiSoNe
: