Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Európska prokuratúra bude dozerať na eurofondy a podvody s DPH

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na účely stíhania spomínaných trestných činov bude Európska prokuratúra viesť vyšetrovania, vykonávať úkony trestného stíhania a plniť úlohy prokurátora na príslušných súdoch členských štátov.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Európska prokuratúra bude nezávislým orgánom EÚ, zodpovedným za vyšetrovanie trestných činov proti finančným záujmom EÚ. Stíhať tak bude trestné činy podvodu, korupcie a cezhraničných podvodov s DPH nad 10 miliónov eur. TASR o tom informoval európsky prokurátor zastupujúci SR a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký.

Na účely stíhania spomínaných trestných činov bude Európska prokuratúra viesť vyšetrovania, vykonávať úkony trestného stíhania a plniť úlohy prokurátora na príslušných súdoch členských štátov. „V podmienkach SR to znamená, že príslušní prokurátori - tzv. delegovaní európski prokurátori - budú vykonávať trestné stíhanie podľa slovenských právnych prepisov a obžalobu budú podávať ďalej na Špecializovaný trestný súd,“ uviedol Novocký. Táto činnosť bude ďalej pod dohľadom a bude koordinovaná európskymi prokurátormi v Luxemburgu.

Podľa Novockého tak bude zabezpečené, že prípady zneužívania prostriedkov EÚ budú rovnako posudzované a potrestané bez ohľadu na to, či boli spáchané napríklad na Slovensku, alebo v ktorejkoľvek členskej krajine EÚ, ktorá sa podieľa na činnosti Európskej prokuratúry.

Juraj Novocký je prvým európskym prokurátorom zastupujúcim Slovenskú republiku. Momentálne však stále pôsobí na Úrade špeciálnej prokuratúry, kde sa venoval predovšetkým medzinárodnej kriminalite, avšak podieľal sa ako jeden z dvojice prokurátorov na prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.