Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentke už doručili novelu zákona o prokuratúre

Na archívnej snímke Prezidentský palác. Foto: TASR – Jakub Kotian

Národná rada (NR) SR schválila novelu zákona o prokuratúre v polovici júla. Rozšíriť sa má okruh uchádzačov na funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora.

Bratislava 24. júla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi svoje rozhodnutie o novele zákona o prokuratúre až po tom, ako sa oboznámi s definitívne schváleným znením zákona. Termín na posúdenie novej legislatívy jej uplynie 6. augusta. Pre TASR to uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Ako priblížil hovorca, zákon bol doručený do Kancelárie prezidenta SR v stredu (22. 7.) a lehota na jeho posúdenie začala plynúť vo štvrtok (23. 7.). "Prezidentka sa najskôr dôsledne oboznámi s definitívne schváleným znením zákona, až potom oznámi svoje rozhodnutie," poznamenal.

Národná rada (NR) SR schválila novelu zákona o prokuratúre v polovici júla. Rozšíriť sa má okruh uchádzačov na funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora. Na obe funkcie by už nemusel kandidovať len prokurátor. Rozšíriť by sa mal tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Schválená legislatíva tiež upravuje dôvody na odvolanie špeciálneho i generálneho prokurátora.

Rada prokurátorov SR navrhla prezidentke, aby zvážila vrátenie novely zákona o prokuratúre do parlamentu. Rovnakú výzvu adresoval hlave štátu aj podpredseda NR SR Peter Pellegrini (nezaradený).

Opozičný Smer-SD je pripravený sa v súvislosti s novelou zákona o prokuratúre obrátiť na Ústavný súd SR. Podľa predsedu strany Roberta Fica čakajú, aké kroky vykoná Čaputová, ale aj samotná Generálna prokuratúra (GP) SR.