Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zuzana Jóžová Borecká: K upovedomeniu o zriadení exekučného záložného práva

najpravo.sk • 24.7. 2012, 14:45

Z praxe na exekútorskom úrade by som rada poukázala na problém s "upovedomením o zriadení exekučného záložného práva"

Problematické ustanovenia

  • § 168 ods. 1 Exekučného poriadku
    Exekútor poverený vykonaním exekúcie
    a) upovedomí o začatí exekúcie zriadením exekučného záložného práva na nehnuteľnosť zapísanú v katastri nehnuteľností oprávneného a povinného a označí nehnuteľnosť, na ktorú sa zriaďuje exekučné záložné právo,
  • § 29 ods. 1 vyhlášky č. 461/2009 Z.z. Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky
    Poznámka, ktorá obmedzuje vlastníka nakladať s nehnuteľnosťou, je najmä poznámka zapísaná na základe uznesenia súdu o predbežnom opatrení, ktorým sa zakazuje nakladať s nehnuteľnosťou, upovedomenia o začatí exekúcie predajom nehnuteľnosti, rozhodnutia o začatí daňového exekučného konania, rozhodnutia o zriadení daňového záložného práva, daňového exekučného príkazu, colného exekučného príkazu, uznesenia súdu o zaistení nehnuteľnosti, uznesenia súdu o zaistení majetku, ustanovenia § 39 ods. 2 zákona, návrhu pozemkového úradu, 9) rozhodnutia o schválení projektu pozemkových úprav.9a)

Návrh novelizácie

  • § 168 ods. 1 Exekučného poriadku
    Exekútor poverený vykonaním exekúcie
    a) upovedomí o začatí exekúcie zriadením exekučného záložného práva na nehnuteľnosť zapísanú v katastri nehnuteľností oprávneného , povinného a správu katastra nehnuteľností a označí nehnuteľnosť, na ktorú sa zriaďuje exekučné záložné právo a
  • § 29 ods. 1 vyhlášky č. 461/2009 Z.z. Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky
    Poznámka, ktorá obmedzuje vlastníka nakladať s nehnuteľnosťou, je najmä poznámka zapísaná na základe uznesenia súdu o predbežnom opatrení, ktorým sa zakazuje nakladať s nehnuteľnosťou, upovedomenia o zriadení exekučného záložného práva k nehnuteľnostiam, upovedomenia o začatí exekúcie predajom nehnuteľnosti, rozhodnutia o začatí daňového exekučného konania, rozhodnutia o zriadení daňového záložného práva, daňového exekučného príkazu, colného exekučného príkazu, uznesenia súdu o zaistení nehnuteľnosti, uznesenia súdu o zaistení majetku, ustanovenia § 39 ods. 2 zákona, návrhu pozemkového úradu, 9) rozhodnutia o schválení projektu pozemkových úprav.9a)

Odôvodnenie navrhovanej zmeny

Upovedomenie o zriadení exekučného záložného práva považujem za listinu, ktorá by mala byť zapísaná do poznámky, a to z dôvodu právnej istoty nadobúdateľa. Vzhľadom k tomu, že exekučné záložné právo v zmysle zákonnej úpravy možno vykonať aj proti neskoršiemu nadobúdateľovi, tento by mal mať právo sa dozvedieť, že sa v takejto veci začalo konať. Často, najmä ak povinný úmyselne nepreberá písomnosti, je medzi upovedomením a exekučným príkazom časový rozdiel. Súdny exekútor, v snahe zabrániť špekulantom, ktorí by chceli napriek zákazu previesť nehnuteľnosť na inú osobu, sa v praxi snaží tomuto zabrániť tak, že napriek tomu, že mu to zákon neukladá, doručí toto upovedomenie aj správe katastra. Väčšina katastrov to ako dôležitú poznámku zapisovala, niektoré však nie. Vrcholom však je, keď bývalá p. ministerka namiesto toho, aby iniciovala zmenu právnej úpravy v záujme vymožiteľnosti práva a ochrany dobromyseľných nadobúdateľov, upozornila súdneho exekútora na porušenie povinnosti pri výkone činnosti, za to, že doručil upovedomenie o zriadení EZP katastru, a čo je najhoršie, mala pravdu, pretože je to v rozpore s § 168 ods. 1 písm a) EP, nakoľko exekútor ako štátom určená a splnomocnená osoba, môže v zmysle čl. 2 ods. 2 Ústavy SR konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorí ustanoví zákon, t.j. môže konať len to, čo mu zákon dovoľuje. 

Mgr. Zuzana Jóžová Borecká
mediátorka
Sládkovičova 7
949 01 Nitra
e-mail: zuzanaborecka@gmail.com


"Rozmýšľam a... Mám riešenie!" Portál najprávo.sk dáva priestor celej slovenskej verejnosti, či už odbornej verejnosti, teda sudcom, advokátom, vyšším súdnym úradníkom, mediátorom, exekútorom či notárom, ale aj ostatnej verejnosti, občanom, zamestnancom a zamestnávateľom, poukázať na problematické miesta v slovenskej legislatíve, ktoré by mohli zvýšiť vymožiteľnosť práva a zlepšiť funkčnosť súdov.   Vaše nápady budeme postupne zverejňovať v našom novom seriáli "Rozmýšľam a... mám riešenie!" a následne budú postúpené ministrovi spravodlivosti. Zapojiť sa môžete veľmi jednoducho - kliknite sem.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1627

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: