Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zmena životného minima a minimálneho výživného od 1. júla 2012

najpravo.sk • 18.6. 2012, 18:27

Každoročným opatrením Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny upravuje sumy životného minima. Tohtoročná úprava súm ešte nevyšla v Zbierke zákonov, na Portáli právnych predpisov sa v súčasnosti nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ak by navrhované opatrenie nadobudlo účinnosť, zmeny budú vyzerať nasledovne:

Zvýšenie súm životného minima

Od 1. júla by mali byť sumy životného minima nasledovné:

  • 194,58 eura mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu (do 30. 6. 2012 bola táto suma 189,83 eura mesačne),
  • 135,74 eura mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu (do 30. 6. 2011 bola táto suma 132,42 eura mesačne),
  • 88,82 eura mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo o nezaopatrené dieťa (do 30. 6. 2011 bola táto suma 86,65 eura mesačne)

Zvýši sa aj minimálne výživné

Od výšky súm životného minima závisí viacero dávok a príspevkov, ale aj suma minimálneho výživného. Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30% zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa § 2 písm. c) zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime. Z uvedeného vyplýva, že aj ten z rodičov, ktorého majetkové pomery neumožňujú platenie žiadneho výživného (napríklad z dôvodu, že je nezamestnaný alebo sociálne odkázaný a pod.) musí platiť výživné aspoň v zákonom stanovenej minimálnej výške.

Minimálne výživné v súčasnosti predstavuje sumu 26 eura (t. j. 30% zo sumy 86,65 eura). Od 1. júla 2012 by sa malo minimálne výživné zvýšiť na 26,65 eur (t. j. 30% zo sumy 88,82 eura).

Zdôrazňujeme, že je úlohou rodiča zaviazaného platiť výživné, aby si sumu výživného upravil a platil výživné v zmenenej výške bez toho, aby k tomu bolo potrebné nové súdne rozhodnutie! Inak povedané, ak súd uložil rodičovi platiť minimálne výživné, tento rodič musí sám automaticky od 1. júla 2012 začať platiť 26,65 eur namiesto doterajších 26 eura.

Ktorých dávok sa bude zmena týkať?

Zákon č.601/2003 Z. z.. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov sám o sebe nezakladá nárok na žiadnu dávku. Predstavuje základný právny predpis, podľa ktorého sa postupuje pri aplikácii iných právnych predpisov, ktoré zakladajú buď nárok na určitú dávku, prípadne na zľavu z určitého plnenia.

  • peňažné príspevky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Poskytujú sa fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím na prekonanie alebo zmiernenie sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia.

  • rodičovský príspevok poskytovaný rodičovi podľa zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku v znení neskorších predpisov ako opakovaná dávka štátnej sociálnej podpory

Suma rodičovského príspevku, ktorým prispieva štát na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku dieťaťa, sa upravuje tým istým koeficientom, ktorým sa zvyšujú sumy životného minima.

  • príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa podľa zákona č. 627/2005 Z. z. o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti

Sumy príspevkov na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, ktorými štát podporuje náhradnú starostlivosť o dieťa, ak náhradnú starostlivosť o dieťa vykonáva osobne na základe rozhodnutia súdu iná fyzická osoba ako rodič, sa upravujú tým istým koeficientom, ktorým sa zvyšujú sumy životného minima.

  • prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov

Sumy prídavku na dieťa a príspevku k prídavku na dieťa sa každoročne upravia tým istým koeficientom, ktorým sa upravujú sumy životného minima.

  • náhradné výživné podľa zákona č. 201/2008 Z. z. o náhradnom výživnom a o zmene a doplnení zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 615/2006 Z. z. v znení zákona č. 554/2008 Z .z.

Náhradné výživné sa poskytuje v maximálnej výške 1,2 násobku sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa. Náhradné výživné za sirotský dôchodok sa poskytuje vo výške minimálneho výživného, t.j. 30% sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa.

  • niektoré dávky a príspevky poskytované podľa zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Ide o dávku počas vzdelávania a prípravy pre trh práce, dávku počas prípravy na pracovné uplatnenie občana so zdravotným postihnutím, ďalej o príspevok na zapracovanie pre znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, príspevok na vykonávanie absolventskej praxe, príspevok na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby a príspevok na podporu zamestnanosti na realizáciu opatrení na ochranu pred povodňami a na riešenie následkov mimoriadnej situácie.

  • úhrada za sociálne služby, zákon č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách

Vzhľadom na zákonom č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách ustanovenú právnu ochranu občana pred platením úhrady za sociálne služby neprimeranej jeho príjmu, a to vo väzbe na sumy životného minima, prejaví sa zvýšenie súm životného minima aj vo zvýšení úrovne tejto ochrany.

  • úhrada na dieťa v profesionálnej rodine, úhrada za bývanie, stravná jednotka, vreckové dieťaťa a mladého dospelého, vecné dary a príspevok na uľahčenie osamostatnenia mladého dospelého podľa vyhlášky MPSVR SR č. 643/2008 Z. z. a resocializačný príspevok podľa zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Od násobkov sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa sa odvíja aj príspevok na uľahčenie osamostatnenia sa mladého dospelého, úhrada výdavkov na dieťa alebo mladého dospelého v profesionálnej rodine, úhrada výdavkov na bývanie dieťa v profesionálnej rodine. Zároveň od percentuálneho vyjadrenia zo sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa sa odvíja vreckové dieťaťa a mladého dospelého, vecné dary, stravná jednotka na deň na dieťa, maloletú matku a mladého dospelého, ako aj resocializačný príspevok.

Na základe čoho sa mení každý rok výška životného minima?

Podľa § 5 zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky splnomocnené vydať opatrenie, ktorým upraví sumy životného minima k 1. júlu kalendárneho roka. Úprava súm životného minima sa vykoná tak, že tieto sumy sa vynásobia

  • a) koeficientom rastu čistých peňažných príjmov na osobu zisteným Štatistickým úradom Slovenskej republiky, ak koeficient rastu čistých peňažných príjmov na osobu za obdobie 1. štvrťroka bežného kalendárneho roka v porovnaní s 1. štvrťrokom predchádzajúceho kalendárneho roka je nižší ako koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie zistený Štatistickým úradom Slovenskej republiky, alebo
  • b) koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností zisteným Štatistickým úradom Slovenskej republiky za rozhodujúce obdobie, ak koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácnosti za rozhodujúce obdobie je nižší ako koeficient rastu čistých peňažných príjmov na osobu zistený Štatistickým úradom Slovenskej republiky za obdobie 1. štvrťroka bežného kalendárneho roka v porovnaní s 1. štvrťrokom predchádzajúceho kalendárneho roka.

Za rozhodujúce obdobie v písmene a), za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, sa považuje obdobie od apríla predchádzajúceho kalendárneho roku do apríla bežného kalendárneho roku.

Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky bol koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie 1,038 (t.j. apríl 2012/apríl 2011) a koeficient rastu čistých peňažných príjmov na osobu za 1. štvrťrok 2012 v porovnaní s 1. štvrťrokom 2011 bol 1,025. 

Zdroj: Portál právnych predpisov

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2899
Súvisiace články

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: