Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zmena zákona o pozemkových spoločenstvách v súvislosti s pandémiou koronavírusu

najpravo.sk • 23.4. 2020, 18:06

Dňa 22.4.2020 Národná rada SR schválila novelu zákona č. 97/2013 Z. z. o pozemkových spoločenstvách. Tento zákon zatiaľ ešte nepodpísala prezidentka SR.

Podľa predmetnej novely počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, počas ktorého je obmedzená sloboda pohybu a pobytu alebo právo pokojne sa zhromažďovať, nie je potrebné rozhodnutie valného zhromaždenia pozemkového spoločenstva na tie úkony, ktorých nevykonaním by hrozilo zmeškanie lehôt ustanovených všeobecne záväznými právnymi predpismi alebo uloženie sankcie za nesplnenie povinnosti.

To znamená, že v týchto prípadoch je oprávnený konať výbor. O vykonaní uvedených úkonov v čase pandémie, o ktorých by inak patrilo rozhodovať zhromaždeniu spoločenstva, je výbor povinný informovať zhromaždenie na najbližšom zasadnutí.

Pôvodne sa návrh novely primárne týkal možnosti odkladu schválenia účtovnej závierky, no túto situáciu už všeobecne rieši § 20 zákona č. 67/2020 Z. z. účinný od 9.4.2020, podľa ktorého účtovná jednotka môže splniť zmeškané povinnosti v oblasti účtovníctva do konca tretieho kalendárneho mesiaca po skončení obdobia pandémie alebo do lehoty na podanie daňového priznania, podľa toho ktorá z lehôt uplynie skôr.

Zároveň sa v novele zákona o pozemkových spoločenstvách ustanovuje, že príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor nezačne, prípadne zastaví konanie o uloženie pokuty, ak spoločenstvo nemôže zvoliť nové orgány spoločenstva alebo ak nemôže uskutočniť zasadnutie zhromaždenia z dôvodu pandémie koronavírusu. Zároveň sa ustanovuje, že tieto povinnosti si má spoločenstvo splniť do 90-tich dní od skončenia pandémie.

Otázne je, či bolo touto novelou správne novelizovať § 16 ods. 7 zákona o pozemkových spoločenstvách, ktorý sa týka oprávnení tzv. nefunkčného výboru. V dôsledku tejto novely sa do kompetencie tzv. nefunkčného výboru zavádza aj konanie vo veciach úkonov nevyhnutných na odvrátenie ohrozenia života, zdravia alebo škody na majetku, pričom uvedené nie je obmedzené na obdobie pandémie koronavírusu. Zároveň o týchto úkonoch výbor nie je v zmysle novely povinný informovať na najbližšom zasadnutí zhromaždenia, keďže v zmysle novely sa táto informačná povinnosť týka len úkonov vykonaných v čase pandémie, ktorých nevykonaním by hrozilo zmeškanie lehôt ustanovených všeobecne záväznými právnymi predpismi alebo uloženie sankcie za nesplnenie povinnosti. V dôsledku tejto novely tak môže dôjsť k situáciám, kedy tzv. nefunkčný (nelegitímny) výbor bude mať väčšie oprávnenia ako výbor, ktorý je riadne obsadený a plynie mu funkčné obdobie.

Celé znenie novely možno nájsť tu: https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=477724

JUDr. Marek Maslák, PhD.
Katedra občianskeho a obchodného práva, PF TU v Trnave
Advokátska kancelária Nagyová Tenkač, s. r. o.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 972

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: