Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Životné minimum a minimálne výživné od 1. 7. 2014 ostávajú na úrovni roku 2013

najpravo.sk • 25.6. 2014, 12:16

Sumy životného minima sa upravujú vždy k 1. júlu bežného kalendárneho roka. Novela zákona o minimálnom výživnom, ktorá bola prijatá v utorok v Národnej rade SR však zavádza z tejto zásady výnimku, a to pre prípad, ak sa koeficient, ktorým by sa mali upravovať sumy životného minima, rovná jednej alebo je nižší ako jedna.

„Vzhľadom na očakávaný možný negatívny vývoj najmä koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností pre účely úpravy súm životného minima, keďže aj podľa aktuálnych Makroekonomických prognóz IFP MF SR sa očakáva koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností 1,003,  a následne úpravy dávok, plnení alebo úľav z určitého plnenia  naviazaných na životné minimum, v záujme neznižovania príjmov obyvateľov Slovenskej republiky sme navrhli neuplatniť valorizačný mechanizmus úpravy súm životného minima v prípade, ak jeden z koeficientov, ktorým sa majú v príslušnom kalendárnom roku upraviť sumy životného minima, bude nižší ako jedna alebo rovný jednej.“ uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Zákon, ktorý bol schválený celkovo 128 hlasmi poslancov, pričom nikto nebol proti jeho prijatiu a nikto sa ani nezdržal hlasovania, by mal prezident podpísať ešte tento týždeň, keďže jeho účinnosť je schválená na 30. júna 2014.

Za životné minimum fyzickej osoby alebo fyzických osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne, sa považuje preto aj od 1. 7. 2014 suma alebo úhrn súm

  • a) 198,09 eura mesačne, ak ide o jednu plnoletú 1) fyzickú osobu,
  • b) 138,19 eura mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu,
  • c) 90,42 eura mesačne, ak ide

1. o zaopatrené neplnoleté dieťa,
2. o nezaopatrené dieťa.

Rovnako tak ostáva na výške určenej od 1. 7. 2013 aj výška minimálneho výživného, ktorá sa odvíja od sumy minimálneho výživného, a to na úrovni 27,13 eura, a to aj od 1. 7. 2014.

Zákon č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov predstavuje základný právny predpis, podľa ktorého sa postupuje pri aplikácii iných právnych predpisov, ktoré zakladajú buď nárok na určitú dávku, na určité plnenie, prípadne na zľavu alebo úľavu z určitého plnenia. Týka sa to predovšetkým dávok, t.j. rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, náhradné výživné, opakované peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, príspevkov v rámci aktívnych opatrení na trhu práce, príspevku na uľahčenie osamostatnenia sa mladého dospelého, úhrady výdavkov na dieťa alebo mladého dospelého v profesionálnej rodine, úhrady výdavkov na bývanie dieťa v profesionálnej rodine, vreckové dieťaťa a mladého dospelého, vecné dary, stravná jednotka na deň na dieťa, maloletú matku a mladého dospelého, resocializačný príspevok, ochrany príjmu prijímateľov sociálnych služieb, daňové príjmy, t.j. nezdaniteľná časť základu dane, daňový bonus, predčasný dôchodok, súdom určené minimálne výživné, kritérií pre priznanie určitých opatrení alebo plnení (napr. sociálne štipendiá študentov stredných škôl alebo vysokých škôl, podpora zo Štátneho fondu rozvoja bývania) atď.

Zdroj: nrsr.sk, ASPI
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2225

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: