Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Žitňanská chce pre prieťahy stíhať ďalších dvoch sudcov

najpravo.sk • 20.12. 2011, 12:56

​​Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská podala pre prieťahy v konaní na základe podnetov od účastníkov konaní ďalšie dva návrhy na začatie disciplinárneho konania voči sudcom. Jeden smeruje proti sudcovi Okresného súdu Bratislava I a druhý proti sudcovi Okresného súdu Bratislava II. Ministerka sa domnieva, že obaja sudcovia spáchali závažné disciplinárne previnenie spočívajúce v prieťahoch v súdnom konaní a navrhuje disciplinárnemu súdu uloženie disciplinárneho opatrenia - zníženie funkčného platu o 50% na obdobie 3 mesiacov. Od svojho nástupu do funkcie podala ministerka 11 disciplinárnych návrhov. V štyroch prípadoch už disciplinárny súd aj uznal sudcov vinnými a uložil disciplinárne opatrenia.

„Rýchlejšie konania nedosiahneme len dobrými predpismi, či vybavením súdu počítačmi. Je to samozrejme aj o ľuďoch. Bez zodpovedného prístupu sudcov tak aj na najlepšie vybavenom súde môžete zbytočne čakať na rozsudok o rok dlhšie ako je nevyhnutné. To je neprijateľné. Považujem za dôležité, aby predsedovia, či minister každú sťažnosť posúdili a ak zistia pochybenie, konali," uviedla k návrhom ministerka Žitňanská.

Sudca Okresného súdu Bratislava I. nekonal v pridelenej veci v období od septembra 2009 do marca 2011, hoci bol podľa názoru ministerky povinný konať. Závažnosť konania sudcu Okresného súdu Bratislava I. vidí ministerka Žitňanská v tom, že menovaný sudca bol v pridelenej veci dlhodobo nečinný, nevyvíjal žiadnu činnosť smerujúcu k odstráneniu vzniknutých prieťahov, hoci vec nebola skutkovo ani právne zložitá. Tým mal bezdôvodne predĺžiť súdne konanie o viac ako 1,5 roka, čo môže v konečnom dôsledku znamenať, že bude zmarené právo účastníka na vykonanie predmetného súdneho rozhodnutia.

V druhom prípade sudca Okresného súdu Bratislava II. nedodržal povinnosť vypracovať písomné vyhotovenie rozsudku v zákonnej 30-dňovej lehote. Písomné vyhotovenie predmetného rozsudku vypracoval až po viac ako 8 mesiacoch od jeho vyhlásenia, čím predĺžil predmetné súdne konanie o viac ako sedem mesiacov.

V zákone sa uvádza, že sudca je povinný vykonávať svoje povinnosti svedomito, v pridelených veciach konať plynulo bez zbytočných prieťahov; vždy upozorniť predsedu súdu na neprimeraný počet pridelených vecí, ak zjavne hrozí, že ich nemôže vybaviť bez zbytočných prieťahov.

Vyplýva z toho aj to, že sudca by si mal organizovať svoju prácu tak, aby mal vedomosť o veciach v jeho senáte a aby nedochádzalo k zbytočným prieťahom vo veciach pridelených do jeho senátu.

V oboch uvedených prípadoch boli však sudcovia v označenej veci nečinní a ministerka Žitňanská sa domnieva, že tým zavinene porušili základnú povinnosť sudcu konať plynulo bez zbytočných prieťahov.

Ministerka spravodlivosti k dnešnému dňu podala 11 disciplinárnych návrhov. Išlo o prípady pochybení v dôsledku ktorých boli prepustení z väzby podozriví zo závažnej trestnej činnosti, prípady prieťahov v súdnom konaní alebo disciplinárnych previnení súvisiacich napr. s porušovaním princípu náhodného prideľovania, rešpektovaním práva na zákonného sudcu.

V štyroch z týchto jedenástich prípadov už disciplinárne senáty rozhodli o pochybeniach sudcov a boli im uložené aj disciplinárne opatrenia. V dvoch prípadoch ide o právoplatné rozhodnutia a sudcovia prišli v dôsledku svojich pochybení na určité obdobie o významnú časť svojich platov. V ďalších dvoch prípadoch rozhodnutia ešte nie sú právoplatné, no prvostupňové senáty návrhom ministerky aspoň v časti vyhoveli.

Pre porovnanie, za predchádzajúce štyri roky (2006-2010) podal minister spravodlivosti štyri disciplinárne návrhy, dodáva ministerstvo vo svojej správe.

Zdroj: www.justice.gov.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1278

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: