Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Vyvetrajte skrine na všetkých súdoch!

22.11. 2012, 21:01 |  najpravo.sk

Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Ivetta Macejková, PhD. sa dňa 19. novembra 2012 zúčastnila na pracovnej porade na tému „Prieťahy v konaní", ktorú zorganizovalo Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky v Inštitúte vzdelávania Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky v Omšení za účasti štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti JUDr. Moniky Jankovskej, verejnej ochrankyne práv Slovenskej republiky JUDr. Jany Dubovcovej, 1. námestníka generálneho prokurátora JUDr. Ladislava Tichého a zástupkyne Slovenskej republiky v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva JUDr. Marici Pirošíkovej.

Na pracovnej porade sa zúčastnili aj predsedovia krajských súdov, predseda Špecializovaného trestného súdu a predsedovia vybraných okresných súdov.

Hlavnou témou pracovnej porady boli otázky prieťahov v súdnom konaní na všeobecných súdoch, ktoré prítomní označili za kľúčový problém v slovenskej justícii, príčiny ich vzniku a možné spôsoby predchádzania.

Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Ivetta Macejková, PhD. informovala, že Ústavný súd Slovenskej republiky od roku 2007 do 31. októbra 2012 vyslovil v 1 569 nálezoch porušenie práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a priznal im primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 4 333 042,92 € (130 537 251 Sk).

Súčasne zdôraznila, že Ústavný súd Slovenskej republiky prostredníctvom projektu „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky", ktorý realizuje od roku 2009 až dodnes, vytvára tlak na všeobecné súdy, ktorý vedie k eliminovaniu prieťahov v súdnom konaní.

„Na základe štatistických údajov zosumarizovaných za roky 2009, 2010, 2011 a I. polrok 2012 môžem potvrdiť, že sa tento projekt osvedčil. Z celkového počtu 780 sledovaných konaní je takmer 50% právoplatne skončených," vyjadrila spokojnosť s realizáciou projektu a zároveň vyslovila požiadavku, aby predsedovia okresných, krajských a Špecializovaného trestného súdu venovali ešte intenzívnejšiu pozornosť nálezom Ústavného súdu Slovenskej republiky, v ktorých konštatoval prieťahy v súdnom konaní, ktoré eviduje a sleduje až do ich právoplatného skončenia v zmysle spomínaného projektu.

Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky JUDr. Monika Jankovská poukázala na to, že „súdnictvo má slúžiť všetkým občanom Slovenska a ministerstvo má ambíciu toto poslanie naplniť". Zároveň podčiarkla, že „riešenie prieťahov v súdnych konaniach považuje za jednu z hlavných priorít rezortu". Aj preto vyzvala predsedov súdov, aby „vyvetrali skrine na všetkých súdoch!". V rámci svojho vystúpenia skonštatovala, že priemerná dĺžka súdneho konania v trestných veciach 5,06 mesiaca, v občianskoprávnych konaniach 11,35 mesiaca, v obchodných sporoch 13,70 mesiaca a v poručenských veciach 6,22 mesiaca je veľmi slušným výsledkom snahy súdov o zrýchlenie súdneho konania a vyzvala na pokračovanie v tomto trende.

Verejná ochrankyňa práv Slovenskej republiky JUDr. Jana Dubovcová na tomto pracovnom stretnutí prítomných detailnejšie oboznámila so svojou Správou o zbytočných prieťahoch v súdnom konaní z októbra 2012, najmä s navrhovanými opatreniami voči Ministerstvu spravodlivosti SR, predsedom a podpredsedom súdov. Verejná ochrankyňa práv zároveň konkretizovala, aký bude v budúcnosti uplatňovať prístup pre vyvodzovanie osobnej zodpovednosti podaním návrhu na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi alebo podpredsedovi súdu a sudcovi.

Zástupkyňa Slovenskej republiky v konaní pred ESĽP JUDr. Marica Pirošíková upozornila na to, že Výbor ministrov Rady Európy, ktorý sleduje výkon rozsudkov ESĽP, prijal záverečnú rezolúciu vo vzťahu k 110 prípadom týkajúcim sa neprimeranej dĺžky občianskych súdnych konaní, vzhľadom na to, že za dostatočné považoval nielen individuálne, ale aj všeobecné opatrenia prijaté na vnútroštátnej úrovni. V predbežnej rezolúcii vydanej k tejto problematike vyzdvihol predovšetkým početné organizačné reformy, ku ktorým došlo v rokoch 2007 až 2010, a dve zmeny Občianskeho súdneho poriadku, ktoré nadobudli účinnosť v rokoch 2007 a 2008. Upozornil, že po tom, ako sa priemerná dĺžka občianskoprávnych konaní konštantne zvyšovala, osobitne v rokoch 2002 až 2004, po roku 2004 sa začala pravidelne znižovať. V roku 2004 predstavovala 17,56 mesiaca, v roku 2011 11,35 mesiaca. Pokiaľ ide o problém súvisiaci s tým, že v niektorých prípadoch sa vyskytujú prieťahy v konaní napriek predchádzajúcemu príkazu ústavného súdu konať vo veci, na medzinárodnej úrovni, a to nielen zo strany Výboru ministrov Rady Európy, bol vysoko vyzdvihnutý systém kontroly výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky (Projekt Ústavného súdu Slovenskej republiky) konštatujúcich neprimeranú dĺžku konania a prikazujúcich konať vo veci zavedený spomínaným projektom ústavného súdu.

Všetci účastníci pracovnej porady ocenili jej prínos, súhlasili s pokračovaním projektu Ústavného súdu Slovenskej republiky v rokoch 2014 až 2017, pretože sa jednoznačne zhodli na tom, že prieťahy v súdnom konaní sú jedným z najvážnejších problémov slovenskej justície a vzali na vedomie opatrenia navrhované Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky a Verejným ochrancom práv, ktorý žiada najmä riešenie problematiky súdnych znalcov, vypracovanie zoznamu preťažených súdov s opatreniami na odstránenie ich preťaženosti, ako aj predloženie koncepcie stabilizácie a rozvoja súdnictva SR. 

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť