Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vyhodnotenie druhého hromadného výberového konania na funkciu sudcu

najpravo.sk • 18.6. 2018, 17:06

Pred pár dňami sa uskutočnila na krajských súdoch ústna časť jarného hromadného výberového konania na funkciu sudcu. Zo 181 zúčastnených (prihlásilo sa pôvodne 261 záujemcov) bolo úspešných len 34. 

Na základe výsledkov hromadného výberového konania vytvára ministerstvo databázu kandidátov na funkciu sudcu, a to osobitne pre obvod každého krajského súdu. V databázach sa kandidáti na funkciu sudcu zoradia podľa úspešnosti v hromadnom výberovom konaní; takto určené poradie je určujúce pre obsadzovanie voľných miest sudcov. Databázy sa na základe výsledkov ďalších hromadných výberových konaní aktualizujú, a to podľa úspešnosti kandidátov na funkciu sudcu v hromadnom výberovom konaní; v prípade rovnosti poradia kandidátov na funkciu sudcu sa považuje za vyššie umiestneného v poradí kandidát, ktorý bol v databáze zaradený skôr.

Sudcu prideľuje na výkon funkcie na okresný súd súdna rada z kandidátov na funkciu sudcu na základe výsledkov hromadného výberového konania.

Pozrite si prehľad posledného hromadného výberového konania:

 

Súd

Počet obsadzovaných miest

Počet prihlásených uchádzačov

Počet zúčastnených uchádzačov

Počet úspešných uchádzačov

Kompletná zápisnica z hromadného výberového konania

KS BA

19

69

46

4

KS TT

8

26

14

1

KS NR

11

20

13

4

KS TN

5

15

13

3

KS BB

15

30

22

2

KS ZA

10

23

19

3

KS KE

15

41

28

9

KS PO

12

37

26

8

 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 863

Nový príspevok

Je to tak ako má byť

Výberové konania sú také, ako majú byť. Sú nastavené tak, aby vyhovovali. Je potrebné ukázať, že sudcovia seniori sú potrebný a posielať ich do dôchodku je veľký problém, lebo nie je toho kto by ich nahradil tak predsa nemôžeme ústavným zákonom určiť vek odchodu do dôchodku v nijakom prípade, lebo nebude mať kto súdiť. Ďalej je potrebné vzbudiť odôvodnenosť zavedenia inštitútu justičného čakateľa a tak zabrániť ostatným profesiám byť úspešný na výberových konaniach. Nebude to zakázané, ale budú preferovaní justiční čakatelia, lebo len tí preukážu, že sú pripravení na funkciu sudcu. Však samozrejme budú na to nachystaní / zo školení a predskúškových stretnutí/ a nič ich neprekvapí, žiadna smernica ani zapatrošené nariadenie, jednoducho nič, všetkému sa povenujú o všetkom budú vedieť čo sa bude skúšať. Lepšie ako niekoľkoroční sudcovia. A výberové konanie na čakateľa určite nebude také, ako na sudcu predsa, tam sa opäť dostanú aj tí čo cicali právo s materským mliekom, veď nemôžu byť diskriminovaní len z dôvodu rodinných príslušníkov. Je to tak ako má byť.

AV | 03.07.2018 12:51
nie nekvalita uchádzačov, ale zle nastavený systém

Toľko sa stále hovorí o prepotrebnej špecializácii sudcov, avšak skutek utek. Ak vyberáme nového sudcu, mali by sme vyberať už sudcu na konkrétny úsek (civilné, trestné, exekučné, poručenské, správne...). Pokiaľ bude existovať tento prežitok, že sudca musí preukázať na výberovom konaní, že je odborník na temer všetky odvetvia práva, nikdy nebudeme mať dostatok kvalitných sudcov. Veď už na justičnej skúške uchádzač preukázal, že matériu zo všetkých odvetví ovláda. Nemôžete hovoriť o nekvalite uchádzačov, ak dlhoročný VSU z trestného úseku vypracuje prípadovú štúdiu z občianskeho práva s iným záverom, zvlášť, ak sa v praxi občianskemu právu venovať ani nemieni, pričom v trestnoprávnej časti exceloval. Druhým aspektom je potom skutočnosť, že aj v justičnej praxi v identických prípadoch súdy rozhodujú častokrát diametrálne odlišne, tak prečo sa to vytýka uchádzačovi. Na vine je predsa legislatíva, ktorá pripúšťa rozdielne interpretácie.

XY | 03.07.2018 12:11
Súhlas s Amaranthom

Amaranth: Veľmi dobrý postreh. Načo sú nám sudcovia, ktorí síce odrecitujú znenie zákona, ale sú bez empatie, skúseností a citu pre spravodlivosť a vôbec nevedia so stranami normálne komunikovať v pojednávacej sieni.

Dáša | 20.06.2018 16:24
je to tak

Aj vo výberovej komisii sú ľudia, ktorí nikdy v praxi neboli len učili na fakulte. Čo tak môžu skúšať, len teoretické vedomosti, ktoré sú veľmi ďaleko od praxe.

DE | 20.06.2018 10:40
Chcú bifľošov odtrhnutých od života?

Z tých zápisníc mi vyplýva, že ideálnym sudcom by mala byť osoba, ktorá sa vie "na tri dni" poriadne namemorovať obšírnu matériu. Toto je asi hlavné kritérium. Veľmi potrebné v súčasnosti, keď každý sudca má k dispozícii určitý právny systém -epi,aspi,slovlex, kde má všetky zákony k dispozícii, tiež všetky súdne rozhodnutia sú zverejnené na webe. Za tejto situácie dávať v teste chytáky, ak v súdnej praxi si vie sudca nájsť správnu odpoveď za pár sekúnd, nepovažujem za smerodajné kritérium výberu toho najlepšieho.

Amaranth | 19.06.2018 08:12
PoUtStŠtPiSoNe
: