Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

V rámci zmien právnej regulácie právnických profesií sa začína správcami

najpravo.sk • 20.2. 2021, 14:35

Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo predbežnú informáciu o pripravovanom právnom predpise, ktorým je návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2005 Z. z. o správcoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. 

Základné ciele právnej úpravy

V súlade so záväzkami vyplývajúcimi z Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na roky 2020 – 2024 v oblasti právnej regulácie právnických profesií, v tomto prípade správcov, je cieľom pripravovanej právnej úpravy najmä sprecizovanie úpravy týkajúcej sa vzdelávania správcov, rozsahu a obsahu údajov zapisovaných v zozname správcov, zákonných predpokladov subjektov na zápis do zoznamu správcov vrátane úpravy konania o zápise týchto subjektov do zoznamu správcov, prípadne  ich vyčiarknutia zoznamu správcov, ako aj sprecizovanie úpravy týkajúcej sa výkonu dohľadu nad výkonom správcovskej činnosti vrátane úpravy smerujúcej k odstráneniu administratívnej záťaže pri výkone dohľadu nad výkonom správcovskej činnosti.

Okrem uvedeného je cieľom pripravovanej právnej úpravy aj nastavenie rámcov a pravidiel pri výkone správcovskej činnosti v reštrukturalizačnom konaní a konkurznom konaní v súvislosti s transpozíciou smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1023 z 20. júna 2019 o rámcoch preventívnej reštrukturalizácie, o oddlžení a diskvalifikácii a o opatreniach na zvýšenie účinnosti reštrukturalizačných, konkurzných a oddlžovacích konaní a o zmene smernice (EÚ) 2017/1132 (Smernica o reštrukturalizácii a insolvencii) (ďalej len ,,smernica 2019/1023“) do právneho poriadku Slovenskej republiky, resp. nastavenie rámcov a pravidiel výkonu správcovskej činnosti v konaní súvisiacom s pripravovanou právnou úpravou týkajúcou sa nástrojov včasného varovania.

Zhodnotenie súčasného stavu

Vláda Slovenskej republiky sa v Programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky na roky 2020 -2024 zaviazala sprecizovať právnu reguláciu právnických profesií. Vzhľadom na doterajšie aplikačné problémy a podnety, ktoré Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky eviduje v oblasti vzdelávania správcov, zápisov do zoznamu správcov vrátane konania súvisiaceho s vykonávaním zápisov do zoznamu správcov, prípadne s vyčiarknutím subjektu zo zoznamu správcov, ako aj vzhľadom na poznatky z vlastnej činnosti ministerstva pri výkone dohľadu nad správcovskou činnosťou sa navrhuje sprecizovanie aktuálnej právnej úpravy v týchto oblastiach. Okrem uvedeného bude potrebné v dotknutom právnom predpise reagovať aj na prípadné zmeny právnej úpravy obsiahnutej zákone č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktoré majú byť realizované v súvislosti s transpozíciou smernice do právneho poriadku Slovenskej republiky.

Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu:

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vecného zamerania podľa bodu 2 najneskôr do konca mája 2021.

  • Kontaktné údaje:
  • Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
  • Sekcia legislatívy, odbor legislatívy občianskeho a obchodného práva
  • Račianska 71
  • 813 11 Bratislava
  • email: alena.hambalekova@justice.sk 
  • Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania: jún 2021

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 326
PoUtStŠtPiSoNe
: