Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Úspechy tohtoročného Jessup tímu Právnickej fakulty UK

najpravo.sk • 16.5. 2018, 17:55

V dňoch 1. - 7. apríla 2018 sa tím Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave zúčastnil medzinárodného kola simulovaného súdneho sporu z medzinárodného práva Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, ktoré sa každoročne koná vo Washingtone D.C. V tejto súťaži študenti zastupujú fiktívne krajiny vo fiktívnom spore pred Medzinárodným súdnym dvorom.

Ako každý rok, aj tohtoročný prípad sa venoval aktuálnym problémom medzinárodného práva, ktorými sú napríklad medzinárodné rozhodcovské konanie, právo ozbrojených konfliktov, alebo morské právo. V prípade záujmu, celé znenie prípadu je možné nájsť tu.

Tím v zložení Jana Brezovićová, Simona Adamiková, Andrej Krabáč a Stanislav Bojnanský pod vedením koučov Nikolasa Sabjána a Viktórie Markovej sa umiestnil na 63. mieste z viac ako 645 registrovaných tímov z viac ako 90 krajín, čím prepísal históriu slovenskej účasti na tomto najprestížnejšom simulovanom súdnom spore na svete. V rámci písomných podaní sa tím umiestnil v prvej päťdesiatke tímov na fantastickom 40. mieste a Stanislav Bojnanský sa umiestnil na 75. priečke medzi najlepšími rečníkmi z celého sveta.

Tím si veľmi dobre viedol už v cyperskej Nikózii, kde mala slovenská reprezentácia v dňoch 2. - 4. marca  po prvýkrát v histórii možnosť zúčastniť sa na pre-moote a vyskúšať si svoje argumentačné schopnosti pred kvalifikovanými odborníkmi z celého sveta. Trojčlenná odborná porota, rovnako ako na medzinárodnom kole, kládla študentom otázky, ktorých cieľom bolo preveriť ich znalosť predmetných oblastí medzinárodného práva verejného, pohotovosti a konzistentnosti ich argumentačnej línie. V konkurencii 17 tímov z celej Európy sa tím umiestnil na skvelom 5. mieste s bilanciou tri výhry, jedna prehra.

Celému tímu srdečne gratulujeme a veríme, že na tieto úspechy študenti našej Alma mater nadviažu i v ďalších ročníkoch tejto prestížnej súťaže.

Mgr. Viktória Marková
Interná doktorandka
Katedra právnych dejín a právnej komparatistiky
Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 744

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: