Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdna rada SR po odchode Lenky Praženkovej z funkcie predsedníčky mení program zasadnutí

najpravo.sk • 25.6. 2020, 17:35

„Po dôkladnom zvážení sa predsedníčka súdnej rady, Lenka Praženková, dnes rozhodla vzdať funkcie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky. Dôvodom tohto jej rozhodnutia je najmä významná obmena členov súdnej rady v poslednom období, čím sa podstatne zmenili pomery v zložení súdnej rady oproti stavu kedy bola zvolená do funkcie predsedu súdnej rady. Keďže na danom poste po týchto zmenách nemá podporu väčšiny členov, prenecháva priestor pre aktuálnych členov súdnej rady zvoliť si nového predsedu. Predsedníčka súdnej rady, v tomto neľahkom čase pre súdnictvo dúfa, že pod novým vedením bude súdna rada pracovať efektívne tak, aby sa prinavrátila dôvera verejnosti v súdnictvo a aby si získala dôstojné postavenie v spoločnosti.“ uvádza sa v tlačovej správe Súdnej rady SR.

Vzdanie sa funkcie predsedníčky súdnej rady bolo doručené vekovo najstaršej členke súdnej rady, Eve Mišíkovej, ktorá až do zvolenia nového vedenia bude vykonávať povinnosti predsedu súdnej rady.

Vyjadrenie bývalej predsedníčky

Vzhľadom k tomu, že dňa 26. mája tohto roka bol podaný 6 členmi súdnej rady návrh na odvolanie Lenky Praženkovej z postu predsedu súdnej rady, pokladá za dôležité, vyjadriť sa k tomuto návrhu, a to s ohľadom na odbornú i laickú verejnosť, sudcovský stav ako aj sudcov, ktorí jej dali mandát. Jej vyjadrenie v úplnom znení je verejnosti k dispozícii TU: Vzdanie sa funkcie

Zmena programu rokovania. „Štandardné“ materiály sa posúvajú na ďalšie zasadnutie

JUDr. Eva Mišíková, členka Súdnej rady Slovenskej republiky, vykonávajúca povinnosti predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky v zmysle § 5 ods. 3 zákona č. 185/2002 Z. z., oznámila, že:

  • 9. zasadnutie Súdnej rady Slovenskej republiky zvolané na 29. júna 2020 o 9:30 hod. sa neuskutoční, keďže predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky, Lenka Praženková, sa vzdala funkcie predsedu súdnej rady a jediným bodom programu bol návrh na jej odvolanie;
  • 10. zasadnutie Súdnej rady Slovenskej republiky, zvolané na 29. júna 2020 o 11:00 hod. sa uskutoční s dvoma bodmi programu, a to Návrh predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na dočasné pridelenie JUDr. Martiny Zeleňakovej, sudkyne Krajského súdu v Prešove, na výkon funkcie sudcu na Najvyšší súd Slovenskej republiky ako aj Voľba predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky. O zaradenie návrhu na dočasné pridelenie požiadal predseda najvyššieho súdu, Ján Šikuta, pretože prerokovanie tohto bodu programu neznesie odklad. Dočasná predsedníčka súdnej rady zvolila pri voľbe predsedu súdnej rady tento postup za účelom poskytnutia náležitého časového priestoru na dôstojnú prezentáciu kandidátov, diskusiu členov súdnej rady a následne aj na vykonanie voľby predsedu súdnej rady.

Ostatné body budú zahrnuté do programu najbližšieho riadneho zasadnutia s tým, že o programe bude riadne informovaná ako verejnosť, tak i zástupcovia médií.

Online stream zasadnutí z nového profilu

Z dôvodu, že dňa 23. júna 2020 sa predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky, Lenka Praženková, rozhodla vzdať svojej funkcie, online stream zo zasadnutí, ktorý pravidelne zabezpečuje Kancelária Súdnej rady, už nebude vysielaný na jej facebookovom profile. V záujme zachovania transparentnosti a sprostredkovania aktuálnych informácií, bude mať verejnosť možnosť sledovať priamy prenos zo zasadnutia na facebookovom profile Súdnej rady Slovenskej republiky - https://www.facebook.com/sudnarada.sk/. Online video prenos bude okrem toho verejnosti prístupný na webovej stránke súdnej rady. Kompletný audiozáznam, ako aj zápisnica zo zasadnutia, budú štandardne zverejnené na webovej stránke Súdnej rady SR v zákonnej 24-hodinovej lehote.

Zdroj: sudnarada.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 436

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: