Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sudcovia posielali ministrovi červené karty

najpravo.sk • 31.5. 2012, 12:26

Prezidentka Združenia sudcov Slovenska JUDr. Dana Bystrianská a členka Celorepublikovej rady JUDr. Alena Poláčková sa zúčastnili zasadnutia Európskej asociácie sudcov v Amsterdame. Združenie sudcov Slovenska je najväčšia stavovská organizácia sudcov, je členom Európskej asociácie sudcov, ktorá je regionálnou skupinou Medzinárodnej asociácie sudcov.

Slovenskí sudcovia žiadali o pomoc

Združenie sudcov Slovenska žiadalo o pomoc Európsku asociáciu sudcov vo februári 2011 v súvislosti so závažnými podozreniami a pokusmi o zasahovanie do nezávislosti súdnej moci a zhoršovaniu postavenia sudcov na Slovensku. Rezolúcia schválená v Istanbule 4.9.2011 ukázala v praxi význam sudcovskej spolupatričnosti a význam účasti Združenia sudcov Slovenska v tejto Európskej a svetovej asociácii sudcov, uvádza predsedníčka združenia JUDr. Dana Bystrianská vo svojej správe.

Prezidentka ZSS JUDr. Dana Bystrianská poďakovala EAJ za rezolúciu týkajúcu sa situácie na Slovensku, oboznámila prítomných s ďalším vývojom situácie, najmä v súvislosti so zmenami po parlamentných voľbách s tým, že významnými pre ďalší postup ZSS pokiaľ ide o statusové záležitosti sudcov budú rozhodnutia Ústavného súdu SR, pokiaľ ide o dva balíky reformných zákonov bývalej ministerky spravodlivosti. Taktiež informovala o posilňovaní členskej základne ZSS a o rokovaniach o zjednotení ZSS s druhou najpočetnejšou sudcovskou stavovskou organizáciou na Slovensku, ktoré sa stretlo s veľmi pozitívnym ohlasom zo strany EAJ.

Situácia sudcov v iných krajinách

Na rokovaní EAJ boli ďalej prerokované správy o situácii sudcov v Poľsku, Grecku, Srbsku, Maďarsku, a iných krajinách.

Poľskí sudcovia sa zahrali na rozhodcov

V diskusii ku správe bola zaujímavá reakcia zástupkyne poľských sudcov, ktorá oboznámila prítomných s formou protestu, ktorú sudcovia zvolili na vyjadrenie nesúhlasu s reštriktívnymi opatreniami. Keďže ich minister spravodlivosti je vášnivý fanúšik futbalu, sudcovia mu poslali červené karty.

Gréci znížili platy sudcom o 40%

V Grécku znížili platy sudcom o 40% na neobmedzenú dobu, čo je najviac spomedzi ostatných verejných činiteľov a štátnych zamestnancov. Široká diskusia k navrhovanej deklarácii týkajúcej sa neprimeraného zníženia platov gréckych sudcov viedla k prijatiu rezolúcie, že takéto výrazné zníženie platov sudcov sa môže javiť rozporné s medzinárodnými štandardami.

V Maďarsku rezolúciu nechcú aj napriek obmedzeniu právomocí súdnej rady

V Maďarsku došlo k obmedzeniu právomocí súdnej rady a k ich prenosu na jedinú osobu volenú parlamentom, keďže systém súdnej samosprávy sa neosvedčil a k zníženiu veku odchodu do dôchodku v dôsledku čoho odíde z výkonu funkcie cca 200 sudcov. Diskusia k situácii v Maďarsku ukázala rozpačitý prístup maďarskej asociácie sudcov pri obhajovaní svojich sudcov. Zástupca maďarských sudcov vo svojej reakcii na správu p. Stefana Gassa tvrdil, že v Maďarsku je všetko v poriadku a vlastne netuší, prečo by EAJ mala vôbec nejakú rezolúciu k pomerom v Maďarsku vydávať. V Maďarsku ale nová vláda novou úpravou administrácie justície sleduje jej zefektívnenie a pokiaľ ide o zmeny v dôchodkovom systéme, tieto sa netýkajú len sudcov, ale všetkých občanov. Napriek nesúhlasným reakciám ostatných členov EAJ (vystúpili zástupcovia asociácii z Holandska, Belgicka, Nemecka, Poľska, Chorvátska, Rakúska, Srbska a Francúzska) zástupca maďarskej asociácie sudcov zotrval na tom, že žiadnu rezolúciu od EAJ nežiadajú. Návrh, aby Maďarská asociácia sudcov vypracovala správu o situácii v Maďarsku, ktorú podrobí podrobnej analýze pracovná skupina vedená p. Stefanom Gassom, bol jednomyseľne prijatý, rovnako ako návrh na doplnenie novej členky pracovnej skupiny, zástupkyne Slovinskej asociácie sudcov.

Sudcovia, ktorí nie sú „dobrí chlapci" sú odvolávaní z prípadov

V Turecku posledná novela ústavy výrazne obmedzila nezávislosť justície, keďže podstatná časť právomocí prešla zo súdnej na výkonnú moc. Dochádza tiež k porušovaniu základných princípov sudcovskej nezávislosti, justícia čelí obrovským problémom s odpočúvaním, pričom sudcovia, ktorí nie sú „dobrí chlapci" sú odvolávaní z prípadov.

Zdroj: Združenie sudcov Slovenska
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1496

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: