Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Študentská právna poradňa na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave

Zuzana Illýová • 23.10. 2017, 19:14

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave sa dlhodobo usiluje o rozvoj klinických foriem právneho vzdelávania, ktorého hlavným cieľom je prepojenie teórie a praxe. Najvýznamnejší počin v rámci týchto aktivít je vytvorenie Študentskej právnej poradne, ktorá vznikla podľa vzoru zahraničných modelov. Študentská právna poradňa prestavuje najnovší prírastok do pestrej ponuky klinických predmetov, ktoré svojím študentom Právnická fakulta Univerzity Komenského ponúka.

Študentská právna poradňa je názov výberového predmetu a súčasne aj reálny priestor v rámci fakulty, ktorý tvoria dve kancelárie vybavené výpočtovou technikou a potrebnou právnickou literatúrou pre študentov. V rámci týchto priestorov sa študenti stretávajú so záujemcami o právnu analýzu a následne aj s advokátmi pri poradách ohľadom prípadu.

V rámci semestra je na predmet zapísaných maximálne 24 študentov magisterského stupňa štúdia. Na úvodnom stretnutí, sú študenti o predmete komplexne informovaní a je im zdôraznená povinnosť zachovávania mlčanlivosti vo vzťahu k informáciám, ktoré sa dozvedia v rámci riešenia prípadu.  Po úvodnom stretnutí sú študenti rozdelení do dvojíc. Jednotlivým dvojiciam sú pridelené konkrétne prípady. Ich prevzatie sa uskutočňuje pri osobnom stretnutí študentov so záujemcom o právnu analýzu. Na tomto stretnutí je vždy prítomný aj zástupca z fakulty, ktorý na priebeh stretnutia dohliada a v prípade potreby zasiahne do jednania tak, aby mali po skončení stretnutia študenti čo najviac informácii potrebných pre riešenie právneho problému. Následne je študentom poskytnutý kontakt na advokáta, resp. advokátskou kanceláriou, ktorá im zabezpečuje odbornú pomoc pri riešení prípadu. Všetci advokáti, ktorí s fakultou v rámci Študentskej právnej poradne spolupracujú, to robia pro bono, bez nároku na odmenu. So študentmi sa osobne stretávajú a poskytujú im inštrukcie ako v konkrétnom prípade postupovať. Študenti sú zároveň po celú dobu v kontakte aj so záujemcom o právnu analýzu, informujú ho o stave veci a v prípade potreby získavajú doplňujúce informácie. Na túto komunikáciu dohliada supervízor fakulty. Finálny výstup závisí od charakteru právneho problému, avšak vo väčšine prípadov ide o právnu analýzu, ktorá sa vysporiadava s otázkami záujemcu. Právna analýza môže obsahovať aj náčrt zmluvy, sťažnosti, výzvy, upomienky alebo iného dokumentu. Finálny výstup pred jeho odovzdaním skontroluje dozorujúci advokát.

Hlavným prínosom Študentskej právne poradne je získanie praktických právnych zručností a schopností frekventantov predmetu. Študenti majú príležitosť ešte počas štúdia pracovať pod vedením skúseného advokáta na reálnom právnom probléme, osvojiť si pracovné návyky a zlepšiť komunikačné schopnosti. Nezanedbateľným prínosom je aj pomoc ľuďom, ktorí sa nachádzajú v tzv. šedej zóne, nakoľko nespĺňajú kritéria pre poskytnutie služieb Centrom právnej pomoci ale zároveň im ich finančná situácia reálne neumožňuje dovoliť si služby advokáta.

Iniciatívu fakulty vytvoriť Študentskú právnu poradňu ako nástroj praktického vzdelávania budúcich právnikov podporila aj Slovenská advokátska komora. Oficiálnym vyjadrením podpory a spolupráce je Dohoda o spolupráci medzi Právnickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenskou advokátskou komorou podpísaná dňa 25. novembra 2016, ktorej obsahom je práve aj spolupráca ohľadom Študentskej právnej poradne.

Na Študentskej právnej poradni sa v letnom semestri akademického roku 2016/2017 zúčastnilo 23 študentov, ktorí spolu prevzali 12 prípadov. Zapojených bolo 12 dozorujúcich advokátov, advokátskych koncipientov, advokátskych kancelárii alebo odborníkov z praxe. V zimnom semestri aktuálneho akademického roku bolo pridelených 10 prípadov, ktoré prevzalo 20 študentov. Odbornú pomoc študentom poskytuje 9 advokátov, resp. advokátskych kancelárii. Touto cestou by sme v mene Právnickej fakulty Univerzity Komenského radi poďakovali za spoluprácu všetkým externým spolupracovníkom – advokátom, advokátskym kanceláriám a odborníkom z praxe, ktorí významnou mierou prispievajú k úspešnému fungovaniu Študentskej právnej poradne. Patria medzi nich advokáti z advokátskych kancelárii Hillbridges, SOUKENÍK – ŠTRPKA, Bird & Bird, Maple & Fish, DLA Piper, Kinstellar, ďalej JUDr. Marián Slávik, PhD., JUDr. Milan Hlušák, Mgr. Ivan Puškáč, Mgr. Lucia Chaľová, Mgr. Ján Kutan, Mgr. Dana Jurčovičová, Mgr. Michal Kiča, Mgr. Robert Vaško, JUDr. Beáta Swanová, JUDr. Peter Kotvan.

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave je otvorená spolupráci aj s ďalšími advokátskymi kanceláriami, advokátmi, prípadne inými odborníkmi z právnej praxe, ktorých by koncept Študentskej právnej poradne oslovil. Takáto participácia je cesta k naplneniu spoločného úsilia o zlepšovanie kvality absolventov, ktorí do právnej praxe vstupujú a tým aj zlepšovanie kvality právnej profesie ako takej.

Autor článku: Mgr. Zuzana Illýová, PhD.  

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1075

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: