Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Študenti práva prezidentovi: Počkajte na rozhodnutie Ústavného súdu SR

najpravo.sk • 2.7. 2013, 17:55

"ELSA Slovensko bola a vždy bude apolitická organizácia, ale ako stavovská organizácia študentov práva požadujeme zachovanie hodnôt demokracie, ústavnosti a právneho štátu na Slovensku." uvádza sa v úvode výzvy Európskej asociácie študentov práva prezidentovi Slovenskej republiky Ivanovi Gašparovičovi, ktoré vám prinášame v plnom znení:

"Vážený pán prezident Slovenskej republiky,

volám sa Gabriela Stopková a obraciam sa na Vás ako prezidentka neziskovej a nepolitickej organizácie pre študentov práva ELSA Slovensko (The European Law Students' Association). Naša stavovská organizácia združuje študentov a absolventov práva na Slovensku.

ELSA Slovensko je a vždy bude nepolitická organizácia, ktorá sa nevyjadruje k politickým záležitostiam, nezúčastňuje sa politického zápasenia o moc ani nepodporuje žiadnu politickú stranu alebo kandidáta. Na naše konferencie a diskusie bývali pozývaní politici z celého politického spektra, avšak vždy išlo o pozvanie z titulu ich významnej štátnej funkcie alebo odbornosti a nikdy o pozvanie na základe politickej príslušnosti.

ELSA Slovensko si zároveň ctí hodnoty, na ktorých je budovaná naša demokratická spoločnosť od roku 1989 a ktoré vo svojej činnosti aktívne propaguje a podporuje. Ako občania Slovenskej republiky si vážime hodnoty demokracie, rovnosti, ľudských práv a slobody. Ako budúci právnici citlivo vnímame stav právneho štátu, legitimitu štátnych orgánov a ústavnosť ich chodu.

Pán prezident, ako reprezentantka tejto študentskej organizácie Vás chcem v mene ELSA Slovensko požiadať o zachovanie týchto hodnôt. Chcem Vás požiadať o nevymenovanie novozvoleného generálneho prokurátora dovtedy, kým Ústavný súd nerozhodne o jeho legitimite. Obávame sa, že takýto precedens by veľmi uškodil spomínaným princípom a mohol by mať ďalekosiahle dôsledky na ústavnosť chodu niektorých štátnych orgánov, ako aj celkovú úroveň právneho štátu. Dôsledky, ktorých ste si určite ako profesor práva a bývalý generálny prokurátor Českej a Slovenskej federatívnej republiky vedomý.

Pevne verím, že sa rozhodnete zodpovedne ako štátnik, ktorý je prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky.

S úctou,

Gabriela Stopková
President 2012/2013
ELSA Slovak Republic "

Zdroj: elsa.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1679

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: