Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Staré exekúcie by sa mali zastaviť. Kto bude znášať trovy exekúcie?

najpravo.sk • 5.11. 2018, 16:38

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o ukončení niektorých exekúcií. Jedným z cieľov tohto zákona je pomoc občanom, ktorí sa najmä v dôsledku exekúcií ocitli v dlhovej pasci.

„Návrh zákona sa predkladá z dôvodu potreby efektívneho vyriešenia problému vedenia niektorých exekúcií, v ktorých nedochádza k exekvovaniu majetku povinného a ani k zastaveniu exekúcie napriek tomu, že povinný je nemajetný. Významnú úlohu v tomto smere zohráva fakt, že značná časť právnej praxe presadzuje pravidlo, že zastaviť exekúciu ako nemajetnú možno len v prípade, ak s tým oprávnený súhlasí. Taktiež významnú úlohu zohráva aj úvaha, že každá osoba je entitou, ktorá potenciálne v budúcnosti môže nejaký majetok nadobudnúť. Akumulácia jednotlivých čiastkových skutočností spôsobujúcich tento problém dospel do štádia, že na súdoch Slovenskej republiky je v súčasnosti vedených viac ako 3 mil.  tzv. „starých“ exekúcií, teda exekučných konaní vedených podľa predpisov účinných do 31. marca 2017, pri ktorých oprávnený spravidla nenavrhne zastavenie exekúcie alebo nesúhlasí s jej zastavením najmä z dôvodu rizika, že bude musieť znášať trovy exekúcie súdneho exekútora. Sumárnym pohľadom na danú problematiku je potrebné konštatovať, že vo výsledku sa značná časť kapacity rozhodovacej činnosti slovenských súdov upína k spravovaniu všetkých týchto „starých“ exekučných konaní.“ konštatuje ministerstvo v dôvodovej správe.

Ukončenie starých exekúcií bude v réžii súdnych exekútorov

Ambíciou návrhu zákona je podľa ministerstva zavedenie osobitného procesného mechanizmu zastavenia tzv. starých (nemajetných) exekúcií priamo zo zákona, pričom technické otázky súvisiace s ukončením exekučných konaní sa navrhuje zveriť súdnemu exekútorovi. Obdobný procesný režim zastavenia tzv. starých (nemajetných) exekúcií sa navrhuje použiť aj na prípady dôvodov pre zastavenie exekúcie, ak oprávnený alebo povinný zanikol bez právneho nástupcu, zastavenie exekúcie navrhol oprávnený, či v prípadoch, ak z dôvodu účinkov vyhlásenia konkurzu na majetok povinného resp. oddlženia povinného nastal dôvod pre ich zastavenie. Návrh zákona súčasne dáva oprávnenému možnosť komerčnej úvahy, či je opodstatnené podať opätovný návrh na vykonanie exekúcie, avšak už podľa súčasne platných a účinných právnych predpisov.

Nezastavia sa zrejme všetky staré exekúcie

Aj keď by exekúcia mohla byť považovaná za tzv. starú, nezastaví sa, ak ide o vymoženie pohľadávky na výživnom, uspokojenie práva na nepeňažné plnenie, alebo ide o  exekúciu, v ktorej bol v posledných 18 mesiacoch pred uplynutím rozhodnej doby dosiahnutý výťažok spolu aspoň vo výške 15 eur alebo v ktorej je zriadené exekučné záložné právo na nehnuteľnosti, ak možno očakávať uspokojenie vymáhaného nároku aspoň sčasti prípadne ak ide o exekúciu, v ktorej je povinným ten, koho úpadok nemôže byť riešený podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii.

Ako budú postupovať súdni exekútori

Ak sa stará exekúcia zastavila zo zákona, súdny exekútor vyhotoví upovedomenie o zastavení starej exekúcie.

Trovy starej exekúcie súdneho exekútora pozostávajú z trov súdneho exekútora, ktoré si pred zastavením starej exekúcie z prijatého alebo vymoženého plnenia oprávnene ponechal a paušálnych trov starej exekúcie súdneho exekútora vzniknutých v súvislosti s ukončením starej exekúcie podľa navrhovaného zákona, ktorých výšku ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky. Na úhradu iných trov starej exekúcie, ako trov uvedených v prvej vete, by nemal mať súdny exekútor nárok. Paušálne trovy súdneho exekútora platí oprávnený. Súdny exekútor vyzve oprávneného na zaplatenie paušálnych trov v upovedomení o zastavení starej exekúcie.

Upovedomenie o zastavení starej exekúcie s výzvou na úhradu paušálnych trov, na základe ktorej neboli paušálne trovy uhradené do 30 dní od skončenia exekučného konania, by malo byť exekučným titulom.

V navrhovanom texte nového zákona sa tiež ustanovuje, že voči upovedomeniu o zastavení starej exekúcie môže oprávnený podať do 15 dní od jeho doručenia u súdneho exekútora námietky, ak bolo vydané v rozpore s týmto zákonom. Námietky voči paušálnym trovám by však nemali byť prípustné.

Prečítajte si viac na portáli slov-lex TU.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3017

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: