Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Stanovisko Súdnej rady k novele priestupkového zákona

Admin 3 • 29.6. 2011, 18:08

Súdna rada dnes po hlasovaní per rollam pätnástimi hlasmi schválila stanovisko k novele priestupkového zákona. Prečítajte si ho v plnom znení:

Národná rada Slovenskej republiky má rokovať o návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov a o doplnení niektorých zákonov, ktorý sa dotýka aj postavenia sudcu všeobecného súdu.

Ide o novelu priestupkového zákona, ktorá má nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2011. Novela zákona upravuje postavenie sudcu v priestupkovom konaní v ustanoveniach § 9 ods. 2, 3, § 115, § 119 ods. 1 cit. zák.

V zmysle Čl. 1 Ústavy Slovenskej republiky je Slovenská republika demokratický a právny štát, čo znamená rešpektovanie základného princípu trojdelenia štátnej moci medzi zákonodarnú, výkonnú a súdnu moc.

Súdna rada Slovenskej republiky je zakotvená v Ústave Slovenskej republiky so stanovením pôsobnosti, ako ústavný orgán súdnej moci, ktorý reprezentuje nezávislosť súdnictva od ostatných orgánov verejnej moci, čo vyplýva z konštantnej judikatúry Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Ústava Slovenskej republiky splnomocnila zákonodarcu na úpravu ďalšej pôsobnosti Súdnej rady Slovenskej republiky zákonom v zmysle Čl. 141a ods. 4 písm. g/ Ústavy Slovenskej republiky.

V zákone č. 185/2002 Z. z. o Súdnej rade Slovenskej republiky v platnom znení je preto upravené, že do ďalšej pôsobnosti Súdnej rady Slovenskej republiky, podľa tohto zákona patrí zaujímať stanoviská k návrhom všeobecne záväzných právnych predpisov, upravujúcich organizáciu súdnictva, konanie pred súdmi a postavenie sudcov.

Zákon teda oprávňuje Súdnu radu Slovenskej republiky v rámci legislatívneho procesu vždy zaujať stanovisko, ak sa všeobecne záväzným právnym predpisom upravuje postavenie sudcov, takže je povinnosťou v rámci legislatívneho procesu pred schválením všeobecne záväzného právneho predpisu, ktorým je vždy zákon, zistiť si stanovisko tohto ústavného orgánu súdnej moci.

Súdna rada Slovenskej republiky konštatuje opakujúce sa nerešpektovanie jej zákonnej pôsobnosti v legislatívnom procese pri schvaľovaní návrhu novely zák. č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v platnom znení, ktorá sa dotýka postavenia sudcov v priestupkovom konaní, postupom zvoleným v legislatívnom konaní.

Dôrazne preto žiada odstrániť nezákonný postup dôsledným rešpektovaním zákonnej pôsobnosti Súdnej rady Slovenskej republiky, vyžiadaním jej stanoviska k navrhovanej novele zákona o priestupkoch. 

Zdroj: www.sudnarada.gov.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1747

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: