Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Stanovisko MS SR k návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR

13.11. 2012, 20:37 |  najpravo.sk

Opozičné parlamentné strany navrhli zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, pričom témou tejto schôdze má byť problém znižovania dôveryhodnosti súdnictva. Ministerstvo spravodlivosti SR zareagovalo na túto aktivitu nasledovným vyjadrením:

„​Minister Tomáš Borec vníma reálne problémy justície, ktoré sú aj dôsledkom necitlivých justičných experimentov a politizácie súdnictva z minulých volebných období.

Pripravujeme preto celý rad odborných riešení legislatívnej i nelegislatívnej povahy, ktoré vytvoria predpoklady pre zvyšovanie vymožiteľnosti práva a posilňovanie dôveryhodnosti justície. Ide napríklad o komplexnú rekodifikáciu Občianskeho súdneho poriadku, racionalizáciu trestnej politiky či odstraňovanie deficitu v oblasti elektronizácie justície. Tieto opatrenia sú uvedené v legislatívnom pláne na toto volebné obdobie.

Pokiaľ ide o sudcovské zákony a zmeny prijaté v minulom volebnom období, tie v súčasnosti preskúmava Ústavný súd SR a nebolo by vhodné navrhovať zmeny skôr, ako budú známe jednotlivé rozhodnutia. V záujme zvyšovania kvality súdnictva MS SR napríklad plánuje obnoviť systém vzdelávania budúcich sudcov, a to za súčasného ponechania systému otvorených výberových konaní.

Riešenie ďalších problémov týkajúcich sa súdnictva, vrátane otázky zmrazenia valorizácie platov sudcov a sudcovskej imunity, budú v krátkom čase predmetom rokovania za účasti predstaviteľov justície a ústavného súdu pod gesciou predsedu parlamentu Pavla Pašku, na ktoré budú pozvané aj opozičné politické strany. Minister Borec vyjadruje želanie, aby diskusie o smerovaní justície prebiehali na odbornej úrovni a neboli zaťažované populistickými vyhláseniami."

Zdroj: Tlačová správa MS SR
Ilustračné foto: www.nrsr.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť