Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sociálna poisťovňa upozorňuje doktorandov na vysokých školách

najpravo.sk • 26.9. 2018, 18:11

Sociálna poisťovňa upozorňuje doktorandov na vysokých školách, že voči Sociálnej poisťovni nemajú žiadne povinnosti – nemusia sa prihlasovať, nič oznamovať ani platiť poistné. Zároveň však nemajú ani nárok na jednotlivé dávky zo Sociálnej poisťovne. Škola, v ktorej doktorand absolvuje doktorandské štúdium, nemá totiž pre neho postavenie zamestnávateľa a ani zo štipendia, ktoré dostane, si sám neplatí poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia.

Z týchto dôvodov sa tak obdobie doktorandského štúdia doktorandovi neráta ani ako doba poistenia pre účely nároku na jednotlivé dávky, teda ani v budúcnosti na dôchodkové dávky. V prípade záujmu o sociálne poistenie môže doktorand využiť možnosť prihlásiť sa na dobrovoľné poistenie a platiť si poistné do Sociálnej poisťovne sám. Viac podrobností mu poskytnú pobočky Sociálnej poisťovne alebo sú dostupné aj na webovej stránke v časti Dobrovoľne poistený.

Sociálna poisťovňa tiež upozorňuje, že ak doktorand začne počas štúdia vykonávať inú zárobkovú činnosť, napr. začne podnikať ako samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), vzniknú mu povinnosti voči Sociálnej poisťovni tak ako každej inej SZČO na základe dosiahnutých príjmov podľa daňového priznania za príslušný kalendárny rok. Ak popri doktorandskom štúdiu pracuje aj na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o pracovnej činnosti, z tejto dohody už tiež poistné platí.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1268

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: