Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Šikuta, Žilinka, Karas: Premrhať príležitosť urobiť kvalitnú súdnu mapu by bolo obrovskou škodou

najpravo.sk • 5.3. 2021, 18:00

Máme jedinečnú príležitosť urobiť kvalitnú reformu súdnej mapy a jej premrhanie by pocítil v prvom rade občan. Zhodli sa na tom predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta, generálny prokurátor Maroš Žilinka a predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas.

Aj preto považujú za mimoriadne dôležité, aby si ministerka Mária Kolíková sadla s odborníkmi z justičného prostredia za rokovací stôl. Všetky tri inštitúcie sa pritom do pripomienkového konania zapojili obsiahlymi pripomienkami zásadného charakteru, na ktoré očakávajú odpovede v rámci rozporového konania.

Najvyšší predstavitelia justície sa už na utorkovom stretnutí (2.3.) na pôde Najvyššieho súdu zhodli na tom, že jednoznačnou ambíciou novej súdnej mapy by malo byť zabezpečiť rýchlosť a plynulosť poskytovania spravodlivosti na všetkých inštanciách, pri zachovaní jej racionálnej fyzickej dostupnosti občanovi. Dnes dodávajú, že pri aktuálnom zadefinovaní reformy a jej nastavenia majú výrazné obavy, či tento cieľ bude naplnený.

Vážne ohrozenie naplnenia účelu trestného konania

Reformu súdnej mapy považujú za skutočne masívnu, príliš širokú na taký časový harmonogram, aký bol momentálne zvolený. Jej dobrá realizácia v časových rámcoch tak, ako je nastavená, sa javí ako nereálna. Zhodujú sa na tom, že absencia jasného nastavenia postupnej dôslednej implementácie a jej koordinácie, zrejme  vyústi do prieťahov v konaniach a zníženia dostupnosti ochrany práv pre všetkých, ktorí služby justície potrebujú. V trestnej oblasti by reforma súdnej mapy v navrhovanej podobe mohla vážne ohroziť naplnenie účelu trestného konania v závažných trestných veciach.

Obava z neúspechu

Vrcholní predstavitelia základných pilierov všeobecnej justície na záver dodávajú, že zmeny, ktoré systém efektívne vylepšia, majú ich plnú podporu a  na ich realizácii budú aktívne participovať. Ich postoj k súdnej mape nie je vyjadrením neochoty podieľať sa na tomto projekte, ale vyjadrením obavy z jeho neúspechu, keďže podľa ich názoru nie je dostatočne pripravený, premyslený a vydiskutovaný.

Zdroj: nsud.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2549

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: