Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prokuratúru čakajú zmeny

Admin 3 • 12.3. 2011, 19:54

Prokuratúra je v strehu. Ministerka Žitňanská pripravila novelu zákona o prokuratúre, ktorá má zaviesť zásadné zmeny do fungovania tejto inštitúcie.

Ministerstvo spravodlivosti vo svojej tlačovej správe uvádza, že návrh prináša zmeny, ktorých výsledkom by mala byť transparentnejšia práca prokuratúry pod kontrolou verejnosti.

„Domnievam sa, že ide o zmeny, ktoré môžu napomôcť zvýšeniu dôveryhodnosti prokuratúry a priniesť to, čo je veľmi dôležité – viac verejnej kontroly do činnosti prokuratúry. Tam, kde sa na činnosť akéhokoľvek orgánu pozerajú oči tisícov ľudí sa výrazne aj zmenšuje možnosť ovplyvňovania prokurátorov, či už zo strany silných ľudí v regiónoch alebo zo strany politikov“, konštatovala v súvislosti s navrhovanými zmenami ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Zásadné zmeny v kocke:

  • V nadväznosti na zavedenie otvorených výberových konaní dochádza k systémovej zmene spočívajúcej v nahradení doterajšieho inštitútu právnych čakateľov prokuratúry inštitútom asistenta prokurátora. Jeho postavenie bude analogické ako postavenie vyššieho súdneho úradníka vrátane možnosti vykonávať v trestnom konaní a občianskom súdnom konaní jednoduché procesné úkony a vydávanie jednoduchých rozhodnutí.
  • Podľa návrhu by sa mali zaviesť výberové konania na miesta prokurátorov a aj na miesta vedúcich prokurátorov. Odstránil by sa tak súčasný stav, keď na voľné miesta menoval prokurátorov priamo generálny prokurátor. Výberové konania majú byť v rovnakej línii otvorenosti, ako pri novom výbere sudcov, teda bežní ľudia budú môcť sledovať celý výber na prokurátorov, vedúcich prokurátorov, ale aj asistentov prokurátorov.  Výberové konania by mali byť transparentné a otvorené pre všetkých uchádzačov, ktorí spĺňajú zákonom stanovené kritériá. Pred výberovým konaním môže každý vzniesť odôvodené výhrady voči uchádzačom, ktoré generálny prokurátor spolu so žiadosťami predloží výberovej komisii.
  • Zverejňovanie majetkových priznaní prokurátorov ako aj právoplatných rozhodnutí disciplinárnych komisií.
  • Návrh predpokladá zaviesť päťročné funkčné obdobia vedúcich okresných a krajských prokurátorov a ich námestníkov. Rovnako zavádza možnosť kandidovať najviac v dvoch po sebe nasledujúcich funkčných obdobiach. V prípade generálneho prokurátora návrh počíta len s jedným sedemročným funkčným obdobím, po ktorom už tá istá osoba nemôže byť opakovane vymenovaná za generálneho prokurátora.
  • Návrh zavádza zákaz vydávania tzv. negatívnych pokynov. Generálny prokurátor by tak už nemohol napríklad nariadiť prokurátorovi na okresnej prokuratúre zastavenie trestného stíhania.
  • zrušenie vojenskej prokuratúry.

Generálny prokurátor po tom, ako bol predmetný návrh predložený do legislatívneho konania, zaslal ministerke spravodlivosti osobný list, v ktorom uviedol, že navrhovaná právna úprava nerešpektuje ústavné postavenie prokuratúry a generálneho prokurátora, nerešpektuje medzinárodné dokumenty a smeruje len k jedinému cieľu, a to k spolitizovaniu prokuratúry, uviedol Trnka.

Pre vytvorenie vlastného názoru Vám dávame možnosť oboznámiť sa s novelou zákona o prokuratúre, dôvodovou správou a aj osobným listom generálneho prokurátora k predmetnému návrhu.

Návrh novely zákona o prokuratúre (klikni na stiahnutie) 327kB

Dôvodová správa k navrhovaným zmenám (klikni na stiahnutie) 406kB

Osobný list generálneho prokurátora ministerke spravodlivosti (klikni na stiahnutie) 4,01 MB

 

(Použité zdroje a foto: www.genpro.gov.sk a www.justice.gov.sk)

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1911

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: