Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prof. Marek Števček kandiduje na post rektora Univerzity Komenského

najpravo.sk • 7.11. 2018, 18:43

​Profesor Marek Števček, riaditeľ odboru rekodifikácie občianskeho práva Ministerstva spravodlivosti SR, sa v uplynulých dňoch predstavil aj na akademickej pôde Univerzity Komenského v Bratislave. Tentokrát však nie na vyučovaní, ako sú na neho študenti zvyknutí, ale ako kandidát na rektora.

„​Jeden z najvýznamnejších odborníkov v oblasti občianskeho práva v súčasnosti, profesor Marek Števček, pôsobí na najstaršej a najväčšej univerzite na Slovensku od skončenia svojho magisterského štúdia. Svoje dlhoročné skúsenosti vo funkcii vysokoškolského pedagóga chce zúročiť, a preto sa rozhodol kandidovať v rektorských voľbách, ktoré sa uskutočnia budúci týždeň, 14. novembra. Okrem pôsobenia na akademickej pôde patrí profesor Števček aj k dlhoročným významným pracovníkom Ministerstva spravodlivosti, kde sa na poste riaditeľa Odboru rekodifikácie občianskeho práva podieľal na jednej z najväčších a najvýznamnejších reforiem Občianskeho zákonníka od jeho vzniku. Profesora Števčeka oceňuje aj minister spravodlivosti SR Gábor Gál za jeho obrovský a nenahraditeľný prínos v rámci rezortu spravodlivosti.“ uvádza ministerstvo na svojom webe.

Volebná komisia na voľby kandidáta na rektora UK na zasadnutí dňa 31. októbra 2018 konštatovala, že do zoznamu kandidátov boli zaradení:

  • prof. RNDr. Jozef Masarik, DrSc., profesor a súčasný dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK a
  • prof. JUDr. Marek Števček, PhD., profesor Právnickej fakulty UK a súčasný prorektor UK pre legislatívu

Voľby kandidáta na rektora Univerzity Komenského v Bratislave a oficiálne predstavenie kandidátov sa uskutočnia na verejnom volebnom zasadnutí Akademického senátu UK v stredu 14. novembra 2018 o 9.00 hod. v Aule UK.

V skratke o profesorovi Marekovi Števčekovi

Narodil sa v Bratislave. V roku 1999 úspešne absolvoval štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Následne začal na tejto fakulte pôsobiť na Katedre občianskeho práva. O rok neskôr zložil rigoróznu skúšku a získal titul doktor práv (JUDr.). Od roku 2001 pôsobil na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied. V roku 2002 sa stal advokátom. V roku 2006 získal titul PhD. Následne v roku 2008 bol menovaný za sudcu, pričom pôsobil ako sudca Okresného súdu Bratislava I. Tejto funkcie sa sám vzdal 31. mája 2011. V roku 2012 habilitoval počas svojho pôsobenia na Paneurópskej vysokej škole na docenta. V tomto roku začal pracovať na Ministerstve spravodlivosti SR ako generálny riaditeľ Sekcie civilného práva. V roku 2017 ho prezident Andrej Kiska vymenoval za profesora v odbore občianske právo. V súčasnosti pôsobí na Katedre občianskeho práva Univerzity Komenského. Súčasne zastáva od roku 2017 funkciu prorektora pre legislatívu Univerzity Komenského v Bratislave.

Patril medzi členov Rekodifikačnej komisie pre nové civilné procesné právo. V období rokov 2012 až 2015 bol jej predsedom. V roku 2015 sa stal predsedom Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva. Jej úlohou je pripraviť nový Občiansky zákonník. Spolupodieľa sa aj na príprave Encyclopaedie Beliana. Patrí medzi členov vzdelávacej komisie Slovenskej advokátskej komory.

Zdroj: TS MS SR, uniba.sk
Ilustračné foto: uniba.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2178

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: