Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravuje sa ďalšia novela Trestného zákona a Trestného poriadku

najpravo.sk • 14.8. 2019, 20:29

Len pred pár dňami sme vás informovali na stránkach portálu najprávo.sk o nadobudnutí účinnosti novely Trestného zákona a iných právnych predpisov (článok si prečítajte TU) a už zverejnilo Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predbežnú informáciu k ďalšej pripravovanej novele.

Čoho sa má novela týkať?

Návrh zákona rieši nedostatky, na ktoré poukázala aplikačná prax, pričom konkrétne návrhy na zmenu platnej právnej úpravy boli rezortu spravodlivosti predložené zo strany orgánov činných v trestnom konaní (Generálna prokuratúra SR, Ministerstvo vnútra SR).

Jednotlivé návrhy sa týkajú zavedenia nových skutkových podstát trestných činov, revízie a precizovania trestných činov proti životnému prostrediu a ďalších trestných činov ako napr. legalizácie príjmov z trestnej činnosti, marenie výkonu správy daní a pod.

Návrhom zákona sa rozširuje využitie agenta v trestnom konaní, ktorý nie je príslušníkom Policajného zboru, zavádzajú sa podmienky pre vyhotovovanie elektronického vyšetrovacieho spisu, precizuje sa inštitút zadržania podozrivej osoby, rozširuje sa  použitie informačno-technických prostriedkov v trestnom konaní a dochádza k úprave V. časti procesného kódexu.

Návrhom zákona sa súčasne vykonáva oprava nedostatočnej transpozície smernice Európskeho parlamentu a Rady 2011/93/EÚ z  13. decembra 2011 o boji proti sexuálnemu zneužívaniu a sexuálnemu vykorisťovaniu detí a proti detskej pornografii, ktorou sa nahrádza rámcové rozhodnutie Rady 2004/68/SVV do právneho poriadku Slovenskej republiky prostredníctvom revízie trestnoprávnej úpravy v oblasti sexuálneho zneužívania detí.

Čo je to predbežná informácia?

Predkladateľ pred spustením tvorby návrhu právneho predpisu, v záujme informovania verejnosti a orgánov verejnej správy, je povinný zverejniť na portáli predbežnú informáciu o pripravovanom návrhu právneho predpisu. V predbežnej informácii predkladateľ najmä stručne uvedie základné ciele a tézy pripravovaného návrhu právneho predpisu, zhodnotenie súčasného stavu a predpokladaný termín začatia pripomienkového konania.

Zapojenie verejnosti do tvorby právneho predpisu

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vyššie uvedeného vecného zamerania.

Kontaktné údaje:

  • Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
    Sekcia legislatívy
    Odbor legislatívy trestného práva
    Župné námestie 13
    813 11 Bratislava
  • email: magdalena.sadovska@justice.sk

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania: august 2019

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 879

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: