Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prieťahy sú stále problém, ale už v menšej miere

najpravo.sk • 31.3. 2012, 20:40

Európsky súd pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu skonštatoval minulý rok porušenie Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd zo strany Slovenskej republiky v 19 prípadoch, pričom rok predtým to bolo až v 40 prípadoch. Slovenskú republiku v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva zastupovala aj v roku 2011 JUDr. Marica Pirošíková.

Hlavná činnosť zástupkyne bola v roku 2011, rovnako ako aj počas predchádzajúcich rokov, zameraná na prípravu oficiálnych stanovísk k prijateľnosti a podstate sťažností proti Slovenskej republike, ktoré Súd notifikoval vláde.

V porovnaní s rokom 2010 bol približne rovnaký počet sťažností pridelený na preskúmanie príslušnému orgánu, t. j. výboru alebo komore (553 sťažností v roku 2011 oproti 568 sťažnostiam v roku 2010). Počet sťažností, ktoré Súd neprijal alebo vyčiarkol zo svojho zoznamu bez toho, aby sťažnosť notifikoval vláde, sa zvýšil (694 sťažností v roku 2011 oproti 664 sťažnostiam v roku 2010). Vláde bolo v roku 2011 notifikovaných 96 sťažností, čo predstavuje pokles oproti roku 2010 (129 sťažností).

Zo sťažností, ktoré boli notifikované vláde, Súd v uplynulom roku rozhodol celkovo 73 prípadov. Z uvedeného počtu Súd v 2 prípadoch vyhlásil rozsudky výlučne v prospech Slovenskej republiky, v 19 prípadoch konštatoval porušenie niektorého z článkov Dohovoru zo strany Slovenskej republiky (v roku 2010 to bolo v 40 prípadoch), v 15 prípadoch Súd sťažnosti vyhlásil ako celok za neprijateľné, v 29 prípadoch Súd rozhodol o schválení zmieru dosiahnutého medzi stranami, v 4 prípadoch rozhodol o vyčiarknutí sťažnosti zo zoznamu svojich prípadov z dôvodu, že sťažovateľ nereagoval na opakované výzvy Súdu na predloženie stanoviska, v 1 prípade z dôvodu úmrtia sťažovateľa, v 1 prípade sťažovateľka vzala svoju sťažnosť späť a v 2 prípadoch Súd vyčiarkol, resp. čiastočne vyčiarkol sťažnosti na základe jednostrannej deklarácie vlády.

Prevažná časť notifikovaných sťažností sa týkala namietaného porušenia článku 6 ods. 1 Dohovoru (právo na spravodlivé súdne konanie), predovšetkým v súvislosti s neprimeranou dĺžkou súdnych konaní a v súvislosti s prístupom k súdu, prípadne s namietaným porušením článku 13 Dohovoru (právo na účinný prostriedok nápravy).

Celú správu o činnosti zástupcu Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva za rok 2011 vrátane popisu jednotlivých konaní si pozrite TU (KLIKNITE).

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR
Ilustračné foto: internet 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1674

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: