Sobota, 30. marec 2024 | meniny má Vieroslava , zajtra Benjamín
Deň lekárov
Predplatné
Sobota, 30. marec 2024 | meniny má Vieroslava , zajtra Benjamín
Deň lekárov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Priebeh disciplinárnej veci Štefana Harabina na Ústavnom súde

najpravo.sk • 14.12. 2011, 18:27

Ústavný súd Slovenskej republiky pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna dňa 14. decembra 2011 rozhodol

1. vo veci vedenej pod sp. zn. PL. ÚS 93/2011

o návrhu JUDr. Štefana Harabina, sudcu a predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na prerušenie konania o návrhu ministerky spravodlivosti Slovenskej republiky doc. JUDr. Lucie Žitňanskej, PhD. na začatie disciplinárneho konania vedeného Ústavným súdom Slovenskej republiky pod sp. zn. PL. ÚS 93/2011 uznesením takto:

Konanie vedené pod sp. zn. PL. ÚS 93/2011 prerušuje.

Podľa ustanovenia § 32 ods. 1 zákona o ústavnom súde k uzneseniu pripoja odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudcovia Juraj Horváth, Lajos Meszáros a Ladislav Orosz.

2. vo veci vedenej pod sp. zn. PL. ÚS 116/2011

o námietke predpojatosti sudcov Ústavného súdu SR - Petra Brňáka, Ľubomíra Dobríka a Milana Ľalíka podanej ministerkou spravodlivosti SR Luciou Žitňanskou a námietke predpojatosti sudcov Ústavného súdu SR - Ľudmily Gajdošíkovej, Ladislava Orosza, Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Sergeja Kohuta podanej predsedom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefanom Harabinom uznesením takto:

  1. Sudcovia Ústavného súdu Slovenskej republiky Ľubomír Dobrík, Juraj Horváth, Milan Ľalík sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie v konaní vo veci vedenej na Ústavnom súde Slovenskej republiky pod sp. zn. Rvp 4028/2011 (návrh na disciplinárne konanie proti predsedovi NS SR; návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu JUDr. Štefana Harabina; návrh na spojenie disciplinárnych konaní vedených proti predsedovi NS SR).
  2. Sudcovia Ústavného súdu Slovenskej republiky Peter Brňák, Ľudmila Gajdošíková, Ján Luby nie sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie v konaní vo veci vedenej na Ústavnom súde Slovenskej republiky pod sp. zn. Rvp 4028/2011 (návrh na disciplinárne konanie proti predsedovi NS SR; návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu JUDr. Štefana Harabina; návrh na spojenie disciplinárnych konaní vedených proti predsedovi NS SR).
  3. Návrh JUDr. Štefana Harabina na vylúčenie sudcov Sergeja Kohuta a Ladislava Orosza sa zamieta.

Podľa § 32 ods. 1 zákona o ústavnom súde k uzneseniu pripájajú odlišné stanovisko sudcovia Milan Ľalík (k celému uzneseniu) a Peter Brňák, Ľudmila Gajdošíková, Juraj Horváth, Lajos Mészáros a Ladislav Orosz (k dôvodom uznesenia).

Podľa § 29 ods. 2 zákona o ústavnom súde ak spravodajca neodloží podanie podľa § 23a, pripraví vec na predbežné prerokovanie. Ak sa návrh prijme na ďalšie konanie, prerokuje sa v senáte alebo v pléne ústavného súdu.

O návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu JUDr. Štefana Harabina vo veci vedenej pod sp. zn. PL. ÚS 116/2011 môže plénum ústavného súdu rozhodovať na predbežnom prerokovaní návrhu na disciplinárne konanie proti predsedovi Najvyššieho súdu SR, ktorého súčasťou je návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu Štefana Harabina, v prípade, že tento návrh na disciplinárne konanie bude plénom ústavného súdu prijatý na ďalšie konanie.

Zdroj: www.concourt.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 895

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: