Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident vetoval novelu zákona o hlásení pobytu občanov

najpravo.sk • 10.6. 2013, 12:48

Prezident vrátil podľa čl. 102 ods. 1 písm. o) Ústavy Slovenskej republiky Národnej rade Slovenskej zákon z 16. mája 2013, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 253/1998 Z. z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

V čl. I sedemnástom bode v § 9 schváleného zákona sa slovo „ohlási" nahrádza slovami „je povinný ohlásiť".

Podľa platného a účinného § 9 zákona č. 253/1998 Z. z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky občan, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a ktorý sa pripravuje na vycestovanie do zahraničia na dobu dlhšiu ako 90 dní, pred vycestovaním ohlási túto skutočnosť ohlasovni v mieste trvalého pobytu; v ohlásení uvedie štát a miesto pobytu a predpokladanú dobu pobytu.

V osobitnej časti dôvodovej správy k vládnemu návrhu novely zákona č. 253/1998 Z. z. v znení neskorších predpisov sa konštatuje, že „navrhovaná zmena ukladá priamo povinnosť občana, ktorý sa pripravuje na vycestovanie do zahraničia na dobu dlhšiu ako 90 dní, ohlásiť túto skutočnosť príslušnej ohlasovni pobytu". Ďalej sa v dôvodovej správe uvádza, že „doterajší stav neukladal občanovi výslovne povinnosť danú skutočnosť ohlásiť. Občania často nerozlišujú v právnom predpise, ak je povinnosť ustanovená slovesom bez použitia slova povinný."

S týmto odôvodnením nemožno podľa prezidenta súhlasiť. Ak by platilo toto odôvodnenie, bolo by treba v § 9 v časti vety za bodkočiarkou tiež slovo „uvedie" nahradiť slovami „je povinný uviesť" (v ohlásení uvedie štát a miesto pobytu a predpokladanú dobu pobytu). Konštatovanie v poslednej vete osobitnej časti dôvodovej správy k zmene v § 9 neobstojí ani vo vzťahu napríklad k § 2 ods. 1 zákona č. 253/1998 Z. z., podľa ktorého občan „hlási" miesto, začiatok a skončenie svojho pobytu ohlasovni alebo k § 8 ods. 2 zákona č. 253/1998 Z. z., podľa ktorého občan „ohlási" ohlasovni začiatok, miesto a predpokladanú dobu prechodného pobytu.

V nadväznosti na prezident považuje zmenu § 9 schváleného zákona za zbytočnú a vo vzťahu k iným ustanoveniam zákona č. 253/1998 Z. z. v znení neskorších predpisov za zmätočnú. Preto navrhol v čl. I schváleného zákona vypustiť predmetný sedemnásty bod.

"V tejto súvislosti pre úplnosť považujem za potrebné uviesť, že podľa § 46 prvej vety zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (v ktorom sa upravujú iné priestupky proti poriadku v správe) priestupkom proti poriadku v správe je porušenie aj iných povinností než uvedených v § 21 až 45, ak sú ustanovené všeobecne záväznými právnymi predpismi, vrátane všeobecne záväzných nariadení obcí a všeobecne záväzných vyhlášok miestnych orgánov štátnej správy, ak sa takýmto konaním sťaží plnenie úloh štátnej správy alebo obcí. Z citovaného ustanovenia vyplýva, že pre naplnenie skutkovej podstaty priestupku proti poriadku v správe sa okrem porušenia ustanovenej povinnosti vyžaduje aj sťaženie plnenia úloh štátnej správy alebo obcí takýmto konaním (teda porušením povinnosti). Okrem toho citované ustanovenie aj pri naplnení skutkovej podstaty priestupku podľa § 46 zákona SNR č. 372/1990 Zb. v znení neskorších predpisov upravuje fakultatívne uloženie pokuty (a to do 33 eur); zároveň nie je vylúčené od uloženia sankcie (pokuty, pokarhania) upustiť, ak k náprave postačí samotné prejednanie priestupku (§ 11 ods. 3 zákona SNR č. 372/1990 Zb. v znení neskorších predpisov)." uviedol prezident v odôvodnení vrátenia novely.

Prezident ďalej dodal, že ohlásenie pobytu občana v zahraničí na dobu dlhšiu ako 90 dní môže mať pozitívny vplyv na ochranu niektorých jeho práv najmä v prípade, ak sa niektoré písomnosti považujú zo zákona za doručené bez ohľadu na skutočnosť, či boli prevzaté resp. či sa o ich doručení adresát dozvedel. „Čo však považujem za podstatné, ohlásenie pobytu môže pomôcť ochrane občana v zahraničí pri rozmáhajúcom sa obchodovaní s ľuďmi, najmä pri páchaní násilia na ňom, ak štátne orgány budú mať vedomosť o štáte a mieste jeho pobytu." dodal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

Zdroj a foto: prezident.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1809

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: