Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident SR vymenoval generálneho prokurátora

najpravo.sk • 17.7. 2013, 13:24

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič vymenoval na návrh Národnej rady SR Jaromíra Čižnára na post generálneho prokurátora Slovenskej republiky.

Jaromír Čižnár zložil predpísaný sľub, ktorý potvrdil svojím podpisom a prevzal si vymenovací dekrét.

Prezident Ivan Gašparovič v príhovore ako prvý zablahoželal novovymenovanému generálnemu prokurátorovi a zaželal Jaromírovi Čižnárovi úspešné vedenie generálnej prokuratúry SR. Prezident uviedol, že dôkladne zvážil všetky okolnosti, aj tie, „ktoré by mohli namietať vaše vymenovanie. Zistil som, že niet takého dôvodu a preto som sa takto rozhodol. " V príhovore ďalej prezident podčiarkol vážnosť a zodpovednosť funkcie generálneho prokurátora, pretože „častokrát si neuvedomujú najvyšší predstavitelia, úradníci a ďalší predstavitelia justície, že rozhodujete nielen v oblasti rozhodovania o práve, vine, treste," ale podľa prezidentových ďalších slov sa na pôde generálnej prokuratúry rozhoduje o závažných záležitostiach, ktoré ovplyvňujú rast ekonomiky štátu, sociálne programy. "Vaše nesprávne rozhodnutia môžu ovplyvniť napr. príchod investícií, môžu spochybniť, či je Slovensko právnym štátom, „ pokračoval v príhovore prezident. Spomenul tiež tento druh pochybností, s ktorými sa naňho obracajú partneri na jeho zahraničných cestách.

Prezident SR ďalej v príhovore dôrazne pripomenul nevyhnutnosť zvýšenia vážnosti justície a ostatných orgánov činných v trestnom konaní svojimi rozhodnutiami, „ktoré sú viazané len na zákon, len na medzinárodné zmluvy a najmä potvrdené Ústavou Slovenskej republiky.„ V tomto duchu vyzval Ivan Gašparovič Jaromíra Čižnára, aby využíval svoje nestranné a nadstranícke postavenie v tom, aby slovenská prokuratúra získala pevnejšie základy, aby jej občan začal dôverovať a „táto dôvera posilňuje aj postavenie nášho štátu," povedal v ďalej v príhovore prezident Slovenskej republiky.

Ivan Gašparovič konštatoval nevyhnutnosť zmien na Generálnej prokuratúre SR a vyslovil želanie, aby ich novovymenovaný generálny prokurátor robil s veľkou rozvahou, nestrannosťou odbornosťou a zodpovednosťou. Prezident SR spomenul v príhovore aj množstvo "ústavných právnikov", ktorí sa pasujú na tento post z radov novinárov, politológov i politikov. „Ich výroky, na ktoré je oprávnený iba Ústavný súd SR, nech vás nezaujímajú. Vás nech zaujíma právo, spravodlivosť a prospech spoločnosti, ktoré naša republika potrebuje," uviedol v závere príhovoru Ivan Gašparovič.

Jaromír Čižnár v príhovore poďakoval za vyjadrenú dôveru a vyjadril vôľu k tomu, aby prokuratúra SR pod jeho vedením plnila svoju úlohy. „Aby sa každý, kto sa v tomto štáte obráti na Generálnu prokuratúru SR so žiadosťou na ochranu jeho práv, tejto ochrany aj dočkal. Znamená to, že každý, kto poruší zákon, aby vedel, že za takéto porušenie bude niesť primeranú zodpovednosť," povedal v príhovore Jaromír Čižnár.

Novovymenovaný generálny prokurátor potvrdil odhodlanie k organizačným i personálnym zmenám na Generálnej prokuratúre SR a konštatoval potrebné zrýchlenie konaní. Za svoje priority označil zintenzívnenie činnosti prokuratúry napr. v oblasti ochrany maloletých pred akýmkoľvek násilím, zneužívaním, zintenzívnenie činnosti v oblasti daňových únikov, lebo je „neprípustné, aby štát prichádzal o stovky miliónov eur, ktoré v pokladni chýbajú, a tí, ktorí majú platiť dane, sú beztrestní."

Na vymenovaní generálneho prokurátora bol prítomný premiér Robert Fico, minister spravodlivosti Tomáš Borec, predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin a prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. 

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2117

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: