Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Predstavujeme Iniciatívu za lepšiu advokáciu

najpravo.sk • 15.6. 2016, 18:38

Zavedenie povinnej päťročnej praxe pre advokátskych koncipientov v roku 2013 spôsobilo prepad záujmu mladých ľudí o štúdium práva. Počet uchádzačov o štúdium práva sa na Slovensku znížil do roku 2015 takmer o 60%. Prijímacie konanie na právnických fakultách sa už viac podobá na nábor. Od zavedenia päťročnej praxe stúpol počet slovenských koncipientov zapísaných v Českej republike až trojnásobne. Tento údaj svedčí o tom, že päťročná prax vyháňa mladých ľudí preč zo Slovenska a spôsobuje tú najhoršiu formu migrácie – odliv mozgov, konštatuje tím projektu „Iniciatíva za lepšiu advokáciu“ na svojom novom webe.

„Od roku 2011 sa talentová základňa pre právne profesie na Slovensku zásadne zredukovala, čo má v konečnom dôsledku negatívny vplyv na kvalitu budúcich advokátov a nimi poskytovaných služieb. Navyše, súčasný stav pôsobí diskriminačne voči viacerým skupinám mladých ľudí. Je dôvodné očakávať, že bez bezodkladného prijatia adekvátnych krokov sa tento trend v nasledujúcich rokoch prehĺbi ešte viac. Mnohí advokáti sa už vyjadrujú, že nájsť šikovného koncipienta je veľký problém. uvádza web projektu.

Tím za lepšiu advokáciu tvorí Ing. JUDr. Marián Porvažník, MJur., Mgr. Soňa Ondrášiková, Adrián Lukáčik a Stanislav Bojnanský LLM.

Tím advokátskych koncipientov, študentov práva, vyštudovaných právnikov a advokátov, ktorí pochádzajú z rôznych kútov Slovenska a pôsobia alebo pôsobili na univerzitách, v advokátskych kanceláriách a vo verejných inštitúciách doma aj v zahraničí, pripravil otvorený list ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej, ktorý vám prinášame v plnom znení a môžete ho podporiť podpísaním na webe iniciatívy:

"Vážená pani ministerka,

týmto otvoreným listom Vás chceme vyzvať na podporu bezodkladného skrátenia povinnej koncipientskej praxe z piatich na tri roky, s nadobudnutím účinnosti najneskôr od začiatku roka 2017.

Sme si plne vedomí závažnosti vplyvu kvality výkonu povolania advokáta na vymožiteľnosť práv klientov, či už v oblasti majetkovej, trestnej alebo osobnej. Máme za to, že predĺženie koncipientskej praxe signifikantne znížilo záujem mladých ľudí o advokáciu a zaviedlo socio-ekonomické bariéry pre prístup k výkonu advokácie, čím utrpela kvalita advokátskeho stavu.

Každým rokom účinnosti uniká do zahraničia alebo iných profesných odborov množstvo nádejných študentov a absolventov práva. Spomenutý fakt, okrem iného, demonštruje skutočnosť, že od roku 2011 klesol počet uchádzačov o štúdium na slovenských právnických fakultách o alarmujúcich 60%. Kedysi prísne prijímacie konanie sa preto postupne zmenilo na nábor. Pre porovnanie, záujem o štúdium na lekárskych fakultách sa za porovnateľné obdobie nezmenil. Obdobne, po zavedení päťročnej praxe sa počet slovenských absolventov právnických fakúlt zapísaných ako advokátski koncipienti v Českej republike, kde stále ostala zachovaná trojročná prax, zvýšil až trojnásobne. Je preto opodstatnené domnievať sa, že pod výrazný prepad záujmu o štúdium na právnickej fakulte a vykonávanie koncipientskej praxe v Slovenskej republike sa podpísalo práve jej predĺženie. So znižujúcim sa záujmom o štúdium práva však nekorešponduje počet advokátov a koncipientov, ktorý je stále konštantný. Možnosti advokátov zamestnať nových kvalitných koncipientov sú preto výrazne obmedzené. S nedostatkom kvalitných koncipientov už zápasia mnohé advokátske kancelárie. Tieto deformácie dlhodobo znížia kvalitu celého advokátskeho stavu, a tým v konečnom dôsledku poškodia tých, ktorí právnu pomoc potrebujú najviac, klientov.

Súčasná úprava znemožňuje mladým ľudom Ústavou Slovenskej republiky garantovanú slobodnú voľbu advokátskeho povolania. V prvom rade, účinná legislatíva de facto znemožňuje vykonávanie koncipientskej praxe absolventom právnických fakúlt pochádzajúcim z nízkopríjmových rodín, ktoré si nemôžu dovoliť financovať odbornú prax dospelých potomkov po dobu zodpovedajúcu dĺžke ďalšieho plnohodnotného univerzitného štúdia. Zároveň, momentálne nastavenie regulácie stavia ťažko prekonateľné prekážky koncipientom a koncipientkám v založení vlastnej rodiny pred tridsiatym rokom života. Založenie rodiny v neskoršom veku zvyšuje rizikovosť priebehu tehotenstva, pôrodu a pravdepodobnosť výskytu zdravotných komplikácií novorodencov. Spomenuté prekážky nemalou mierou prispeli k poklesu záujmu mladých ľudí o advokáciu. Nežiaduce obmedzenie hospodárskej súťaže bolo konštatované Protimonopolným úradom Slovenskej republiky v jeho pripomienke k novele zákona o advokácii v roku 2012 zavádzajúcej súčasný stav.

Uvedomujeme si, že komplexné riešenie vyššie uvedených problémov si vyžaduje širokospektrálnu reformu systému fungovania advokácie a právnického vzdelávania. Vypracovanie podrobného návrhu reformy si bude vyžadovať značný objem času, na druhej strane, naliehavosť potreby skrátenia praxe je akútna a tkvie v dvoch rovinách. Prvou je snaha zabrániť nespravodlivému nadsluhovaniu tým koncipientom, ktorí nemali šťastie zamestnať sa pred dňom účinnosti novely zákona o advokácii č. 335/2012 Z.z. predlžujúcej pôvodnú trojročnú prax. V prípade, ak skrátenie praxe nenadobudne účinnosť v tomto roku, títo koncipienti budú zbytočne nadsluhovať až dva roky v porovnaní s kolegami, ktorí boli zapísaní do zoznamu koncipientov pred rokom 2013. Druhou rovinou je promptné ukončenie vyššie popísaného procesu deformácie trhu záujemcov o štúdium na právnických fakultách. Každý rok, v ktorom bude udržaný status quo, povedie k ďalšiemu zhoršeniu kvality a diverzity nových koncipientov.

Znovuzavedenie trojročnej praxe zásadne zvýši záujem o advokáciu zo strany právnikov pochádzajúcich zo všetkých spoločenských vrstiev obyvateľstva. Mladí ľudia z nízkopríjmových rodín budú schopnejší prekonať trojročné obdobie, v ktorom sú za svoju prácu častokrát odmeňovaní minimálnou mzdou, prípadne mzdou výrazne nižšou ako je bežné v porovnateľných odvetviach. Dôsledkom tejto zmeny bude obmedzenie inštitucionalizovaného uzatvárania sa advokátskeho stavu.

Dôležitým pozitívom nami navrhovanej zmeny bude tiež zníženie odlivu ambicióznej časti potenciálnych advokátov do zahraničia, a to hlavne do Českej republiky, kde majú v súčasnosti omnoho priaznivejšie podmienky pre výkon tohto povolania. Takzvaný „odliv mozgov“ získal na intenzite práve predĺžením praxe v roku 2013. Zotrvanie týchto právnikov na domácom trhu by viedlo k zvýšeniu kvality koncipientov, advokátov a v konečnom dôsledku aj klientom poskytovaných služieb. Zdravé konkurenčné prostredie považujeme za nevyhnutnú podmienku pre budovanie právneho štátu na Slovensku.

Skrátenie praxe nebude mať negatívny dopad na kvalitu nových advokátov, keďže bez ohľadu na dĺžku koncipientskej praxe koncipienti musia absolvovať trojkolové advokátske skúšky, na ktoré sa obyčajne pripravujú niekoľko mesiacov a ich náročnosť zodpovedá vysokým očakávaniam našej stavovskej organizácie, ktorá je dostatočne kompetentná na to, aby náročnosť a obsah týchto skúšok nastavila na zodpovedajúcu úroveň. Úspešné zloženie všetkých troch kôl skúšok pozostávajúcich zo širokej palety právnych oblastí preto garantuje dostatočnú záruku kvality nových advokátov.

Nami navrhovaná dĺžka praxe korešponduje s celoeurópskym štandardom, kde až 24 z 28 členských štátov Európskej únie majú prax kratšiu ako päť rokov. V mnohých krajinách, vrátane Veľkej Británie, táto prax dokonca nepresahuje dva roky a na jej ukončenie častokrát nie sú potrebné žiadne záverečné skúšky. Neštandardne dlhé trvanie praxe v Slovenskej republike je v európskom priestore skôr raritou, čím znevýhodňuje slovenských koncipientov oproti ich kolegom v zahraničí.

Máme za to, že Slovenská republika by sa mala pridať k moderným krajinám, ktoré dávajú dôraz na obsahovú kvalitu výchovy a vzdelávania nových advokátov a uprednostňujú individuálnu schopnosť presadiť sa, namiesto umelého obmedzovania profesionálneho rastu. Sme presvedčení, že aj pri trojročnej praxi bude naša stavovská organizácia prostredníctvom kontinuálneho vzdelávania a záverečných advokátskych skúšok schopná zabezpečiť vynikajúcu kvalitu čerstvých advokátov. Zároveň sme si istí, že vyššia atraktivita a prístupnosť advokátskeho povolania prispeje k prílevu kvalitných právnikov, prostredníctvom ktorých si klienti budú môcť lepšie brániť svoje práva.

Vo svetle Vašich predchádzajúcich vyjadrení veríme, že sa táto agenda stane Vašou vlastnou, pričom urobíte všetko pre odstránenie jednej z prekážok, ktoré bránia rozvoju spravodlivej spoločnosti v našej krajine."

Zdroj: lepsiaadvokacia.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1840

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: